SAD: Blokiran zahtev da se ukloni preuzimanje ViČeta – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » SAD: Blokiran zahtev da se ukloni preuzimanje ViČeta

SAD: Blokiran zahtev da se ukloni preuzimanje ViČeta

Američki sudija blokirala je zahtev Sekretarijata za trgovinu da Epl i Gugl uklone preuzimanje kineske aplikacije za razmenjivanje poruka ViČet (WeChat) do nedelje uveče.

Sudija u San Francisku Lorel Biler navela da je u odluci da su korisnici ViČeta, koji su podneli prijavu „otvorili ozbiljna pitanja u vezi sa standardima Prvog amandmana, kao i zahtevima da se uvaži stav korisnika u korist podnosilaca prijave“.

Bileroina preliminarna odluka takođe blokira naredbu Sekretarata da zabrani i ostale transakcije ViČetom u Sjedinjenim Državama, koja bi mogla da oslabi korišćenje sajta za trenutne korisnike u Americi. Sekretarijat se još nije oglasio.

ViČet ima 19 miliona korisnika dnevno u SAD, navela je analitička kompanija Aptopija početkom avgusta. Popularna je među kineskim studentima, Amerikancima koji žive u Kini i onima koji imaju privatne ili poslovne kontakte u Kini.

Sekretarijat za pravosuđe naveo je da blokiranje naredbe može da „zaustavi i poremeti odlučnost predsednika da se izbori sa pretnjama po nacionalnu bezbednost“. Biler je odgovorila da „dok su dokazi o pretnjama po nacionalnu bezbednost vezani za Kinu (u smislu tehnologije i mobilnih komunikacija) ogromni, dokaza u vezi sa ViČetom ima malo“.

Korisnici ViČeta koji su podneli prijavu, pozdravili su odluku kao „važnu i teško osvojenu pobedu za milione korisnika u Americi“.

Majkl Bin, advokat korisnika naveo je da „Sjedinjene Države nikada nisu ugasile važnu platformu za komunikaciju, čak ni u vreme rata. Zabrana ViČeta napravila bi ozbiljne probleme u vezi sa Prvim amandmanom, kojom bi se na udaru našla zajednica Amerikanaca kineskog porekla“.

Dodao je da se zabranom krše Prvim amandanom garantovane slobode govora, čitanja i reagovanja na medijske izveštaje, pravo na organizovanje i saradnju u razve svrhe“.

Izvor: Glas Amerike