SAD: Dugi redovi na aerodromima, saveti građanima da manje izlaze – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » SAD: Dugi redovi na aerodromima, saveti građanima da manje izlaze

SAD: Dugi redovi na aerodromima, saveti građanima da manje izlaze

Putnici koji se zbog širenja koronavirusa vraćaju u Sjedinjene Države suočeni su sa ogromnim redovima na aerodromima i višesatnim čekanjem na obavezne zdravstvene kontrole.

Trampova administracija je prošle nedelje uvela restrikcije na putnike koji dolaze iz određenih delova Evrope, a mere je u subotu proširila na Britaniju i Irsku.

Putnici na međunarodnom aerodromu u Čikagu su, prema objavama na društvenim medijima, čekali do četiri sata, što je izazvalo oštre kritike zvaničnika države Ilinois.

Korisnic Tvitera Sofi Ber postavila je video snimak ogromnih redova na aerodromu u Čikagu u subotu veče, navodeći da je čekala četiri sata.

Guverner Džej Bi Pricker je na Tviteru prozvao predsednika Donalda Trampa i potpredsednika Majka Pensa, od kojih je zatražio da preduzmu mere da bi smanjili gužve s obzirom na to da je carinska kontrola pod federalnom jurisdikcijom.

Oglasile su se i njegove demokratske kolege, senatori iz Ilinoisa Dik Durbin i Tami Dakvort.

“Ovo je neprihvatljivo, kontraproduktivno i suprotno onom što nam je potrebno da sprečimo Covid – 19. Trampova administracija mora odmah da pošalje pojačanje na aerodrom“, tvitovala je Dakvort.

Američkim državljanima i putnicima sa dozvolom za stalni boravak u SAD dozvoljeno je da se vrate kući iz Evrope, ali se usmeravaju na jedan od 13 američkih aerodroma gde se podvrgavaju zdravstvenim proverama ili šalju u karantin.

Vršilac dužnosti Sekretarijata za unutrašnju bezbednost Čad Vulf priznao je da ima dugih redova i dodao da provere traju oko minut po putniku.

Radimo na tome da proširimo kapacitete za provere i da ubrzamo proces. Razumem da to izaziva veliki stres. U ovom periodu bez presedana, molimo vas za strpljenje„, tvitovao je Vulf.

Uslovi na nekoliko aerodroma poboljšali su se do nedelje uveče, saopštio je vršilac dužnosti komesara američke Carinske i pogranične službe Mark Morgan.

„Naš cilj je da procesuiramo putnike što je bezbednije i efikasnije moguće“, naveo je Morgan u saopštenju.

Na aerodromima su gužve uprkos tome što zdravstveni zvaničnici pozivaju na „društveno distanciranje“ da bi se sprečilo širenje virusa. Mnogi putnici su zabrinuti da su zbog dugog čekanja u gužvi više izloženi riziku da se zaraze koronavirusom.

„Manje brinem zbog čekanja, a više zbog toga odakle su doputovali ljudi koji su oko mene i čemu su bili izloženi“, kaže jedna od putnica na aerodromu u Dalasu.

Na nalogu aerodroma na Tviteru saopšteno je da se preduzimaju dodatne mere opreza i da su na svim terminalima dostupna sredstva za dezinfekciju ruku.

Putnicima iz određenih evropskih zemalja, Kine i Irana savetuje se da budu u kućnom karantinu dve nedelje, nakon što doputuju na konačnu destinaciju u SAD.

U Sjedinjenim Državama broj obolelih je najmanje 2.100, dok je broj žrtava porastao na 60, prenosi Asošijeted pres.

Bolnice širom SAD proširuju kapacitete i osoblje da bi se pripremile za epidemiju, dok raste broj zaraženih.

“Zaraza još nije dostigla vrhunac. Biće više slučajeva, patnji i smrti“, upozorio je Entoni Fauči iz Nacionalnih instituta za zdravlje.

Fauči je za program televizije NBC „Meet the Press“, rekao da smatra „da bi Amerikanci trebalo da budu spremni da ostaju kući mnogo više nego što je to trenutno slučaj u zemlji“.

Na pitanje da li bi vlasti trrebalo da uvedu dvonedeljni karantin, Fauči je odgovorio: „Volio bih da to uradimo što je više moguće. Trebalo bi da budemo previše agresivni i da nas kritikuju zato što preterujemo“.

Koronavirus je već poremetio svakodnevni život Amerikanaca. Škole širom zemlje su zatvorene, javna okupljanja i sportski događaji zabranjeni, a građanima se savetuje da što više vremena provode kući.

Ispred prodavnica su redovi, a rafovi su prazni, dok Amerikanci prave zalihe konzervirane robe, pašte i toalet papira. Mnoge prodavnice skraćuju radno vreme.

Prazne ulice na Menhetnu, u Njujorku (Foto: Rojters)
Prazne ulice na Menhetnu, u Njujorku (Foto: Rojters)

Nekoliko američkih gradova preduzima mere slične Evropi. U Hobokenu, blizu Njujorka, od ponedeljka će građanima biti zabranjen izlazak posle 10 uveče, barovi će biti zatvoreni, a restoranima dozvoljeno samo da dostavljaju hranu.

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blazio nije isključio mogućnost uvođenja karantina u tom gradu zbog širenja zaraze koronavirusom.

Izvor: Glas Amerike