Sezoncima i staž i penzija, ali i naknada NSZ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sezoncima i staž i penzija, ali i naknada NSZ

Sezoncima i staž i penzija, ali i naknada NSZ

SONY DSC

 

Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi.
Ambasador Šib je rekao da je taj projekat od velikog značaja za nemačko-srpsko prijateljstvo.

 

Skoro 70.000 sezonskih radnika radi u poljoprivredi obično sa niskim obrazovanjem i kvalifikacijama, nisu ostvarivali svoja prava i sada će se to promeniti. Mi to sa zadovoljstvom podržavamo. Glavni cilj je održiv razvoj i povećanje zapašljavanje a fokus je na građanima, da pružamo podršku ljudima kojima je potrebna. Želimo da se životni uslovi za građane u Srbiji poboljšaju.

Šib ističe da se povećava pravna sigurnost i smanjuje siva ekonomija, što sve dovodi do jačanja vladavine prava. „To je jedan od glavnih uslova za pristupanje Srbije EU. Nemačka podržava Srbiju na tom putu. I nemačke kompanije su aktivne u poljoprivredu, proizvode krastavce, semena, stočnu hranu i sve ove novine idu u korist i tim kompanijama.

 

Markovićeva je navela da se usvajanjem Zakona o pojednostavljenom radnim angažovanju zbog posebnih karakteristika sezonskog rada uređuje pojednostavljeni način radnog angažovanja radnika i plaćanja poreza i doprinosa za rad.

 

Markovićeva je rekla da je Poreska uprava dužna da na osnovu podataka u centralnom registru za socijalno osiguranje podnese prijavu.

Kako je rekla, sezonski radnici angažovani na taj način ostvariće pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Napomenula je i da oni neće izgubiti status sa evidencije NSZ, tako da neće biti obustavljena naknada koja se tamo ostvaruje.

 

Izvor: SrbijaDanas