Sneg ne posustaje, putevi prohodni – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sneg ne posustaje, putevi prohodni

Sneg ne posustaje, putevi prohodni

 

Putevi u Srbiji su prohodni za saobraćaj, a na terenu je više od 2.300 radnika i 1.100 mašina i kamiona, saopštili su večeras Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i JP „Putevi Srbije“.

Svi državni putevi prvog i drugog reda prohodni su za saobraćaj, a putarska preduzeća rade 24 časa, angažujući sve raspolože radnike i mehanizaciju.

Na čišćenju snega sa državnih puteva angažovane su sve raspoložive snage 24 putarska preduzeća – 2.342 radnika u jednoj smeni, uključujući putare, tehničare, mašiniste i vozače, i više od 1.100 vozila i mašina za čišćenje snega.

Iako sneg pada gotovo u celoj Srbiji, zahvaljujući stalnom dežurstvu i radu putara u punom kapacitetu, svih 15.000 kilometara državnih puteva prohodno je za saobraćaj, uključujući granične prelaze i puteve preko planinskih centara.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i JP „Putevi Srbije“ apeluju na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću bez obavezne zimske opreme, i da zbog loših vremenskih uslova budu posebno oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, dala je u nedelju nalog svim nadležnim javnim preduzećima i agencijama iz svog resora da zbog ledenih dana i snežnih padavina podignu nivo pripravnosti i budu spremni da reaguju u skladu sa razvojem situacije na terenu, navedeno je u saopštenju.

Železnički saobraćaj odvija se nesmetano

Železnički saobraćaj u čitavoj Srbiji nesmetano funkcioniše u uslovima snežnih padavina i vremenskih nepogoda, navodi se u saopštenju „Infrastruktura železnice Srbije“.

Kako se navodi u saopštenju, blagovremeno su preduzete sve potrebne aktivnosti za rad u zimskim uslovima, pa nema najava da bi sneg koji će padati narednih dana mogao da ugrozi redovno i bezbedno funkcionisanje železničkog saobraćaja.

Centralni operativni štab „Infrastrukture železnice Srbije“ za rad u zimskim uslovima i čvorni štabovi na terenu realizuju sve aktivnosti vezane za organizaciju saobraćaja tokom aktuelnih snežnih padavina.

„Uvedena su dvadesetčetvoročasovna dežurstva, sa potrebnim ljudstvom i ispravnom mehanizacijom, kako bi u slučaju potrebe moglo da se na najbrži način reaguje, a stanje železničke infrastrukture u čitavoj Srbiji permanentno se prati“, kaže generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ dr Miroljub Jevtić.

Prema Jevtićevim rečima, organizacione celine za održavanje železničke infrastrukture na celoj mreži permanentno prate stanje pruga, pružnih postrojenja i građevinske i elektrotehničke infrastrukture i preduzimaju mere za očuvanje bezbednosti i redovitosti saobraćaja.

Za zaposlene su obezbeđeni potrebna sredstva i oprema za rad u zimskim uslovima, a u slučaju potrebe u pripravnosti je i neophodna mehanizacija.

 

Izvor: Tanjug