SPC i vernici danas obeležavaju Velike (zimske) zadušnice – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » SPC i vernici danas obeležavaju Velike (zimske) zadušnice

SPC i vernici danas obeležavaju Velike (zimske) zadušnice

Zadušnice su dan posvećen upokojenim. Na taj dan ide se u crkvu, gde se služi sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika

 

 

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas obeležavaju Velike (zimske) zadušnice, kao znak sećanja na sve preminule. Danas, uoči zadušnica, Kurir poklanja molitvu za upokojene.

Zadušnice su dan posvećen upokojenim. Na taj dan ide se u crkvu, gde se služi sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika.

Na grobovima se prislužuju sveće, a sveštenik obavi kratki obred i okadi grobove.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito – koljivo, koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre, rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

 

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na deljenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom.