Sprema se nov paket reformi – porezi, povećanje plata… – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sprema se nov paket reformi – porezi, povećanje plata…

Sprema se nov paket reformi – porezi, povećanje plata…

Poreska reforma, reforma rudarskog i energetskog sektora, nastavak borbe za investitore, deo su paketa reformi od sedam tačaka koje će država preduzeti u narednih godinu dana u cilju bržeg privrednog rasta.

Kako navodi Srpski telegraf, tu su još digitalizacija javnih službi, razvoj kompletne infrastrukture i povećanje minimalca i prosečne plate.

Foto: rtvsunce.com

Guvernerka Jorgovanka Tabaković kaže za Srpski telegraf da je od početka godine, zaključno sa prvom dekadom aprila, evidentiran priliv stranih direktnih investicija već dostigao cifru od jedne milijarde evra, što je pokazatelj koji govori u prilog očekivanjima.

„Rezultati koje smo ostvarili kao država, neosporni, opipljivi, i merljivi najbolji su dokaz osnovanosti poverenja u Srbiju, i njen rast“, istakla je Tabaković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih godinu dana sve snage i kapaciteti biti usmereni na reforme koje će omogućiti ekonomski rast, a cilj države je da se privredni rast podigne na sedam odsto.

U okviru poreske reforme od sedam tačaka predviđa se dodatno pojednostavljenje procedura, smanjenje poreza i doprinosa na plate, a PDV će ostati među najnižima u Evropi.

Najveći efekat na BDP očekuje se od daljeg jačanja RTB Bor pod upravom Kineza, koji su najavili velike investicije kao i od iskopavanja litijuma.

Takođe predviđa se rešavanje problema EPS, a u oblasti digitalizacije, a cilj je stići na nivo razvijenih evropskih kapaciteta.

Radiće se na dovođenju investitora raznim podsticajnim merama, a posebno iz oblasti visoke tehnologije.

Već se radi na premrežavanju cele Srbije auto-putevima i povezivanju sa susednim zemljama.

Najmanja mesečna zarada biće 30 000 dinara dok će prosečna plata iznositi 500 evra.

Izvor: Tanjug, Srpski telegraf