Srbija danas i sutra obeležava Dan državnosti – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Srbija danas i sutra obeležava Dan državnosti

Srbija danas i sutra obeležava Dan državnosti

 

Srbija danas i sutra, 15. i 16. februara, obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Tim podovom, predsednik Republike Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

zastava, srbije, dan, drzavsnosti, pocasna, paljba

Tanjug (Filip Krainčanić)

Predsednica Vlade Ana Brnabić položiće venac na spomenik voždu Karađorđu u Orašcu, a obeležavanju će prisustvovati i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položiće sutra venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

U ime Vlade Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, položiće lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Vence će, osim ministra Đorđevića, položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, Zadužbine kralj Petar Prvi, udruženja i građani.

Kako je najavljeno, na Sretenje bi u Podgorici trebalo da bude zvanično otvorena Srpska kuća, u okviru koje će biti institucije koje čuvaju srpsku kulturu i identitet.

Prema najavi, Srpsku kuću će otvoriti specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković.

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, izvedena je počasna artiljerijska paljba u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

 

Izvor: Tanjug