Srbija zabeležila IMPRESIVAN SKOK STRANIH INVESTICIJA – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Srbija zabeležila IMPRESIVAN SKOK STRANIH INVESTICIJA

Srbija zabeležila IMPRESIVAN SKOK STRANIH INVESTICIJA

 

Bonitetske kuće Srbiju I dalje svrstavaju s umerenim rizikom poslovanja I stabilnim rejtingom, što je rezultat da su direktne investicije u zemlji povećane 12,9 odsto na godišnjem nivou.

Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija, Albanija i Rumunija.

Bolji rejting u regionu ima Slovenija koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika.

Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina kao zemlja veoma visokog rizika.

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Procene su da je u 2017. godini priliv stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio 2,1 milijarde evra, što je oko 40 odsto ukupnih direktnih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana.

„Snažan rast investicija rezultat je dva glavna faktora. Prvi je jačanje evropske ekonomije što je osnažilo poverenje investitora i pokrenulo ekspanziju investicija na periferiji Evropske unije, naročito u proizvodnju. Drugi razlog jesu napori koje je sadašnja vlast uložila u privlačenje direktnih stranih investicija pomoću promotivnih aktivnosti, reforme komercijalnog okruženja i investicionih paketa prilagodjenih za velike strane kompanije“, navodi se u saopštenju DiB.

DiB je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 175 godina, a u Srbiji je zastupa kompanija Bisnode.