Srbiji je suša najviše pogodila kukuruz, soju, šećernu repu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Srbiji je suša najviše pogodila kukuruz, soju, šećernu repu

Srbiji je suša najviše pogodila kukuruz, soju, šećernu repu

U Srbiji je suša najviše pogodila kukuruz, zatim soju, šećernu repu i nešto manje suncokret, a šteta u ovom trenutku iznosi oko 600 miliona evra, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Savković.

On je napomenuo da je ovo šesta suša tokom poslednjih 18 godina i da nije najveća, ali da nije za potcenjivanje.

Savković je za RTS izjavio da je suša pogodila srednji tok Dunava, te da je Srbija tu najviše stradala, jer su ostale zemlje regiona samo delimično bile pogođene. Kada je reč o uticaju suše na cene poljoprivrednih proizvoda, Savković ističe da suša nije globalna, već regionalna i da je to kombinacija koja najmanje odgovara proizvođačima.

„Na svetskom tržištu cena pada, a domaći ratari očekuju mnogo manji rod. Cene koje važe u svetu se prenose i na domaće tržište žitarica, koje su berzanska roba“, naveo je Savković.

Prema njegovim rečima, kada bi domaće cene porasle, došlo bi do porasta uvoza i nivelacije cene. „Prostor za razliku u svetskim i domaćim cenama postoji samo u razlici u troškovima transporta“, rekao je Savković.

Kada je reč o izgradnji sistema za navodnjavanje u Srbiji, Savković kaže da je potrebno da država izgradi kanale, a da proizvođači nabave opremu i učine da voda stigne do njiva. On je dodao da se navodnjavanjem, u ovakvim sušnim godinama, prinosi podižu 2,5 do tri puta, dok je u normalnim godinama prosečan prinos veći od 50 do 100 odsto.