Srbiji potreban rast od 5% i viši nivo domaćih investicija – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Srbiji potreban rast od 5% i viši nivo domaćih investicija

Srbiji potreban rast od 5% i viši nivo domaćih investicija

Predstavnici domaćeg i stranog kapitala ocenili su danas da je Srbiji potreban rast od 5 odsto BDP-a godišnje i da se mora povećati nivo domaćeg ulaganja, a što je moguće jedino obezbeđivanjem jednakih uslova na tržištu za sve kompanije i poštovanje zakona i procedura.

Kako je ocenjeno na 19. ekonomskom samitu u Beogradu, sektor prosvete i obrazovanja ključni je deo društva iz kojeg se mora regrutovati savremeni obrazovani kadar.

ekonomija biznis 660x330

<freeimages.com>

Privrednici su jedinstvenog stava da je potrebno dalje raditi na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji i unapređenju i poštovanju zakona.

U tom smislu, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao za Tanjug da ako se želi brži razvoj privrednog i društvenog sektora, to je ne moguće bez ozbiljnijeg razvoja privrede, koja se ne sme zasnivati samo na stranim investicijama, već i na domaćim.

„To možemo postići samo ako budemo spremni da investiramo u domaću privredu da bi godišni rast BDP-a bio pet i više procenata“, smatra Atanacković.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović govorio je o potrebi povećanja ukupnog nivoa investicija, a kako bi se obezbedio inkluzivni i samoodrživi rast.

„Ključni doprinosi rastu moraju biti investicije i izvoz, a ne potrošnja i uvoz“, kaže Vlahović za Tanjug.

Rad na obezbeđivanju poslovnog ambijenta i zakona koji garantuju sigurnost svojine, pravnu, poslovnu i finansijsku disciplinu, prema oceni Vlahovića, moraju biti prioriteti.

Tako će se obezbediti veći nivo domaćih investicija, a koje su, kaže, u proteklom periodu smanjene.

Razvoj srpske ekonomije zavisi od mnogih faktora, a pre svega od priliva novca, investicija, ali i kvaliteta radne snage u zemlji, dodaje predsednik ITM grupe Toplica Spasojević koji smatra da treba više raditi na povećanju stopa rasta.

„A bez investicije i bez kvalitetne radne snage to neće biti moguće“.

Omogućavanje bržeg protoka roba i usluga bez zadržavanja na granicama, jedan je od ciljeva koji mogu doprineti regionalnoj saradnji“, ukazuje Spasojević.

Vlada Srbije, u tom smislu, treba da nastavi sa unapređenjem poslovnog ambijenta što je veoma važno za evropske integracije, koje nemaju alternativu, kaže Martin Knap, predsednik Nemačko-srpske privredne komore.
„Ako vlada bude išla ovim putem, sve će biti dobro“, smatra Knap.

Ukazuje da birokratija mora da se smanji u našoj zemlji i to bi trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva države.
Biviši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić ističe da novi nacionalni ciljevi zahtevaju odricanje od ličnih i posebnih interesa a razmišljanje o opštem interesu Srbije.

Smatra da treba razmisliti da li će Srbija opstati ako se nastavi trenutni tempo emigracije i pretežnog mortaliteta u odnosu na natalitet.

„Treba razgovarati patriotski i staloženo, ne izmiljšati neke novosti kao Kardelj, nego videti šta rade ozbiljne zemlje zapadne Evope i slično tome, preurediti Srbiju“, rekao je Parivodić.

Svaka grana privrede, ocenjuju sagovornici Tanjuga, za svoj temelj ima pravni sistem države.

Zato, poručuju, potrebno je dalje raditi na unapređenju pravnog ambijenta u Srbiji u skladu sa svetskim zakonima a zakone sprovoditi u praksi.

Izvor: Tanjug