Stiže nam australijski grip, postojeća vakcina polovično efikasna – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Stiže nam australijski grip, postojeća vakcina polovično efikasna

Stiže nam australijski grip, postojeća vakcina polovično efikasna

 

Dok je u susednoj Bugarskoj proglašena epidemija gripa kod nas je zvanično nema iako su lekarske ordinacije pune.

Epidemiolozi ukazuju na to da bi trebalo da budemo oprezni jer nam preti širenje izmenjenog virusa gripa tipa A(H3N2).

 

Ovaj blago mutirani soj stigao je sa južne hemisfere i poznat je kao australijski grip. S obzirom na to da se javio na kraju sezone na južnoj zemljinoj polulopti, nije napravljena vakcina koja ima efikasnu zaštitu.

 

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je u slučaju blago izmenjenog soja gripa postojeća vakcina efikasna svega 50 odsto. To, praktično, znači da će da obolevaju i vakcinisani i zato se očekuje veliki pritisak na lekarske ordinacije.

„Nema razloga za paniku, jer je inače virus gripa A(H3N2) već pet-šest godina dominantan u opticaju u našoj sredini“, priča profesor Tiodorović.

„Njegov izmenjeni soj je pokazao nešto veći stepen širenja i kod pacijenata sa narušenim imunitetom češće nego što je uobičajeno može da izazove komplikacije poput upale pluća ili mozga. Zbog toga su lekari sada na oprezu. Inače, zdrave i vakcinisane osobe biće manje ugrožene“.

On kaže da su od australijskog gripa najugroženija deca, hronični bolesnici i trudnice.

Doktorka Olivera Todorović, nečelnica pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, kaže da su lekarske ordinacije već pune predškolske i školske dece i da pedijatar u jednoj smeni pregleda najmanje 50 mališana.

„Virusi su već prilično uzeli maha, a sve su češće komplikacije virusnih infekcija“, priča dr Todorović.

Kod dece se na virus lako nadovezuju bakterije i zato su često pod jakim antibioticima. Jedno školsko dete već deveti dan ima visoku temperaturu i urađene su mu sve moguće pretrage i definitivno je reč o virusu. Takođe, jedan osnovac je imao nespecifičnu kliničku sliku virusa u smislu da mu se pojavio osip po telu, otok oko zglobova, a na osnovu pretraga utvrđeno je da je virusna infekcija.

Izvor: Kurir