Sto godina od završetka Prvog svetskog rata – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sto godina od završetka Prvog svetskog rata

Sto godina od završetka Prvog svetskog rata

 

Danas se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a centralna manifestacija je  u Parizu uz prisustvo više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.Srbija je u Prvom svetkom ratu izgubila 1.247.000 ljudi.Među učesnicima na svečanosti u Parizu čiji je domaćin predsednik Francuske Emanuel Makron su, između ostalih, i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju prisustvuju i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.