Sto miliona evra za elektronske udžbenike za osnovce – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sto miliona evra za elektronske udžbenike za osnovce

Sto miliona evra za elektronske udžbenike za osnovce

Od 1. septembra, svi prvaci u Srbiji će u đačkim klupama učiti iz digitalnih udžbenika, u „pametnim učionicama“, sa učiteljima posebno obučenim za taj vid nastave. Đaci koji trenutno idu u prvi i peti razred u okviru pilot-projekta „Dve hiljade digitalnih učionica“ nastaviće sa digitalnim učenjem i u sledećoj godini.

Foto: rtvsunce.com

Prvaci se raduju velikom ekranu iznad školske table. A kod kuće, manje igraju video igrice, jer uče pesmice i rade zadatke na računarima.

Mališani kažu da im se dopada što na času gledaju filmove, „pomeraju miša“ i na taj način uče „nešto novo“.

Papirne knjige nisu prošlost, samo su dobile svoja elektronska izdanja, dostupna na „pametnoj tabli“ i internetu.

Učiteljica Marija Manojlović demonstrirala je kako izgleda i kako se koristi e-udžbenik na jednom školskom času. Dodala je da deca iste knjige imaju i kod kuće kako bi mogli samostalno da ponove lekcije.

Za sprovođenje ovog vida moderne nastave, nastavnici su prošli obuku.

Učionice su opremljene dobrim internetom i opremom za emitovanje obrazovnog materijala u vidu video-klipova, kvizova, edukativnih igrica, koji na zanimljiv i prilagođen način prikazuju gradivo.

„Nisam skroz izbacila svesku i olovku, jer smatram da učenik, pogotovo prvog razreda, mora da piše i mora da radi. Ali s obzirom da imamo četiri ili pet časova, jedan ovakav je pravo osveženje, a pored toga sam primetila da brže usvajaju gradivo“, navodi Manojlovićeva.

Osnovna škola „Jelena Ćetković“ u Beogradu jedna je od 2.000 škola u našoj zemlji koje u tekućoj godini učestvuju u ovom pilot-projektu. Pošto se, kako kažu, ovaj vid nastave pokazao kao dobar, iz resornog ministarstva najavljuju nastavak projekta, ali i pojačanje.

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković kaže da je ove godine planirano obučavanje 10.000 nastavnika i da će digitalni sadržaji doći u svaku učionicu prvog razreda.

„To je upravo razred koji je reformisan i koji uči po novom kurikulumu. Dakle, mi bismo, ako nastavimo ovim tempom, u toku sledeće školske godine mogli da kažemo da smo od 1. do 8. razreda uveli digitalne sadržaje“, saopštila je Nedeljkovićeva.

Uvođenje digitalizacije ne samo u gradske, već i u sve seoske škole je dug i komplikovan proces. Za to će biti potrošeno sto miliona evra, kažu u kabinetu premijerke.

Izvor: RTS