Subvencije za zapošljavanje mladih bez roditeljskog staranja – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Subvencije za zapošljavanje mladih bez roditeljskog staranja

Subvencije za zapošljavanje mladih bez roditeljskog staranja

 

U Srbiji ima oko 7.000 mališana bez roditeljskog staranja, a 6.000 ih je u hraniteljskim porodicama. Kada napune 18 godina i dođe vreme za samostalan život, pomoć društva im je najpotrebnija, a siguran posao svakako je stavka broj jedan.

Stefan Radovanović iz okoline Ćuprije promenio je tri hraniteljske porodice, a jedno vreme boravio je i u Centru za porodični smeštaj i hraniteljstvo. Završio je srednju ugostiteljsku školu i imao je sreću da u 22. godini nađe zaposlenje u struci.

„To znači da ću sam morati da se brinem o svojim problemima i da se brinem o sebi. To je već velika odgovornost za jednog malog čoveka koji treba da podnese i da pokuša na najbolji način da učini nešto za sebe i da se izbori za sebe u ovom današnjem vremenu, svi znamo kako je danas“, priča Stefan.

Stefan je možda imao i sreće. Ali imao je podršku Centra za porodični smeštaj i svojih hranitelja.

Šta se dešava s drugim mladim osobama koje izađu iz sistema socijalne zaštite – nije poznato. Procena je da samo tri odsto upiše višu školu ili fakultet.

„Najčešće imaju srednju stručnu spremu, trogodišnju ili četvorogodišnju školu i to je momenat kada oni moraju potpuno da budu osamostaljeni. Nema sistematizovanih podataka koji bi nam rekli šta se s njima događa dalje“, kaže Vesna Đukić iz fondacije „Uključi se“.

Fondacija „Uključi se“, opština Ćuprija i Nacionalna služba za zapošljavanje organizovale su susret poslodavaca i dece bez roditeljskog staranja kako bi ovi mladi ljudi što lakše našli posao.

Od stotinu pozvanih privrednika odazvalo se tek sedam. Predočeno im je koje olakšice imaju pri zapošljavanju mladih bez roditeljskog staranja.

„Subvencije će se kretati u rasponu od 150.000 do 250.000, a visina subvencije koju može da ostvari poslodavac zavisi od razvijenosti područja na kome poslodavac posluje“, kaže Boris Stojanov iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Slični susreti poslodavaca i mladih bez roditeljskog staranja održani su u Nišu i Novom Sadu, a posle Ćuprije na redu su Beograd i Subotica. Biće uspeh ako i jedan mladi čovek zasnuje radni odnos ili započne svoj biznis. Najvažnije je da nisu zaboravljeni i prepušteni sebi.

Izvor: RTS