Šumadijski koridor imaće dva kraka i spajaće se u Aranđelovcu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Šumadijski koridor imaće dva kraka i spajaće se u Aranđelovcu

Šumadijski koridor imaće dva kraka i spajaće se u Aranđelovcu

Foto: youtube / Ilustracija

Šumadijski koridor, brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera čiju je izgradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povezaće centralnu i istočnu Srbiju, a nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka.

Dva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovcu, odakle će se voziti preko Topole i rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića – Viševca ka Rači kod Kragujevca, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora. Na taj način „Vožd Karađorđe“ spojiće i koridore 10 i 11.

Budući „Šumadijski koridor“ – auto-put već nazvan „Vožd Karađorđe“, biće dugačak između 220 i 270 kilometara, koštaće od 1,7 milijardi evra do više od dve milijarde evra, u zavisnosti od profila i priključaka na ostale koridore, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Novi auto-put imaće, kako je saopštio njen kabinet, dva kraka, „u obliku slova ipsilon“ i povezaće okruge i opštine u kojima živi milion ljudi.

„S jedne strane put će ići trasom Mladenovac-Orašac-Aranđelovac, sa druge Lazarevac-Aranđelovac gde će se te trase spojiti, a odatle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će to biti šesti auto-put koji treba da počne da se gradi u ovoj i narednoj godini.

„Dužina koridora je između 220 kilometara, i ako želimo da taj koridor spojimo s Koridorom 10 kod Malog Požarevca i s Koridorom 11 na autoput ‘Miloš Veliki’ (otvoren u nedelju), onda će taj autoput biti dugačak oko 270 kilometara“, rekla je Mihajlović.