Svaki drugi osnovac probao alkohol – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Svaki drugi osnovac probao alkohol

Svaki drugi osnovac probao alkohol

Gotovo svaki drugi učenik petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje je probao alkohol, a nije nepoznato da stariji gimnazijalci gotovo redovno piju tokom izlazaka. Istraživanje na evropskom nivou pokazalo je da mladi koji piju to čine jednom do dvaput mesečno.

Foto: rtvsunce.com

Svaki drugi u osnovnoj školi probao alkohol

Govoreći o istraživanju evropske populacije mladih u petom i sedmom osnovne i prvom razredu srednje škole, Biljana Kilibarda sa Instituta „Milan Jovanović Batut“ kaže da je pedeset odsto ispitanih bar jednom je probalo alkohol.

Kada se pogleda pojedično po razredima vide se jako velike razlike između petog i sedmog i prvog razreda srednje škole, ukazuje Kilibarda.

Dodaje da je najveći skok među onima koji su prvi put probali alkohol između sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole.

Kada je reč o trenutnim korisnicima (smatraju se deca koja bar jednom mesečno piju), procenat je nešto niži, ali raste kada je reč o srednjoškolcima.

Na pitanje da li su se opili i koliko su često pili u prethodnih mesec dana, rekli su da su to učinili jednom do dva puta.

Kilibarda naglašava da nijedno istraživanje ni kod nas ni u svetu nije pokazalo da svi mladi piju, puše i i koriste drogu i da takav stav nije dobro smatrati normalnim.

Populacija mladih u Srbiji ne razlikuje se od ostatka sveta

Na svetskom nivou istraživanja pokazuju da se ne pomera granica kada se proba alkohol, kaže Kilibarda i navodi da najveći borj dece prvi put proba alkohol između 12. i 16. godine.

Prema njenim rečima, u evropskim zemljama i Americi došlo je do pada u konzumiranju alkohola.

„Nije dobro generalizovati problem, pošto nije samo učestalost pijenja faktor. U mediteranakim zemljama se pije češće ali manje, dok se u severnim zemljama pije ređe ali u velikim količinama“, ukazuje Kilibarda.

Mere prevencije 

Kilibarda navodi da postoji nekoliko vidova prevencije. Prvo su tu strategije okruženja – mere zajednice, države, regulative koje utiče na smanjenje dostupnosti alkohola, zabranu reklamiranja.

Univerazlane mere se odnose na celokupnu populaciju, bez obzira da li su deca pod rizikom ili nisu. Tu možemo da govorimo o edukacijama i razvoju životnih veština, rekla je Kilibarda.

Međutim, kako je napomenula, postoji i grupa dece koja spada u posebno osetljive kojima neće pomoći uobičajene mere i zahtevaju dodatno angažovanje.

„Kada se istraživanje stavi u okvire Evrope, zaključak je da mladi u Srbiji po konzumiranju alkohola ne odskaču puno od osnovaca i srednjoškolaca u ostatku kontinenta“, navodi Kilibarda.

Izvor:RTS