Sve više zasada borovnica – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sve više zasada borovnica

Sve više zasada borovnica

U Šumadiji je povećano interesovanje za gajenje borovnica. Stabilna cena i šansa na evropskom tržištu privukla je voćare da se oprobaju u podizanju zasada borovnica. Borovnica za izvoz uglavnom ide u malim pakovanjima od 125 i 250 grama, dok kvalitetan rod dostiže cenu i do 6 evra na evropskom tržištu.

U Šumadiji je već dve godine jedan od najvećih proizvođača borovnice, oko 85 odsto zasada čini djuk dok ostatak odlazi na bluecrop. Cena borovnice se kreće i do šest evra, a pored holandskog pojavila se šansa i za plasman na rusko tržište.

Borovnica je trenutno u fazi priprema za zimsko mirovanje, tretmani biljke vrše se bakrom i cinkom a proizvođači čekaju pojavu prve slane. Borovnica dobro podnosi zimu međutim sama biljka neće dobro napredovati ako se produži toplije vreme za ovo doba godine.

U Šumadiji voćari su prepoznali šansu na evropskom tržištu kada je borovnica u pitanju jer kako sami kažu u Srbiji ona na berbu stiže ranije nego u ostalim zemljama koje u velikim količinama otkupljuju ovo voće.

Izvor: RTV