Sve visoke strukovne škole biće spojene u akademije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Sve visoke strukovne škole biće spojene u akademije

Sve visoke strukovne škole biće spojene u akademije

Skoro sve visoke škole strukovnih studija biće grupisane u akademije, kaže predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. Branislav Jeremić i očekuje da će najveći deo posla biti završen do naredne akademske godine.

Kriterijumi grupisanja visokih strukovnih škola u akademije, kako je rekao, usvojeni su na poslednjoj sednici Saveta za reformu visokih strukovnih škola, a mali broj visokih škola će biti integrisan sa fakultetima.

 

skolstvo edukacija skolski program obrazovanje matura zbornica ucitelj nastavnik nastavnici profesor profesori nastava casovi prijemni ispit studenti pisanje knjiga knjige

RTV (Ilustracija)

„Visoke škole će biti integrisane sa fakultetima samo ako ne postoji škola sa sličnim akreditovanim studijskim programima u upravnom okrugu gde se škola nalazi“, pojašnjava Jeremić za Tanjug.

Dodaje da će škole biti integrisane sa fakultetima i ukoliko postoji potpuna kompatibilnost sa studijskim programom fakulteta, kao i ukoliko zajedno koriste resurse – laboratorije, nastavnički kadar.

„Visoke škole sa teritorije Kosova i Metohije koje privremeno rade u Leposaviću i Zvečanu biće integrisane sa fakultetima Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici“, naveo je kao primer Jeremić.

Upitan gde će biti sedište akademije ako se grupiše više visokih škola, Jeremić kaže da će se za to gledati broj budžetskih i samofinansirajućih studenata, prihodi, nastavni kadar, cena školovanja.

„Očekujemo da će do sledećeg upisnog roka biti završen najveći deo posla. U ovakvoj vrsti posla uvek treba očekivati nepredviđene prepreke administrativne prirode kao i teško prihvatanje promena zbog straha i novog što dolazi“, naglasio je on.

A kako integracija visokih strukovnih škola u akademije izgleda u praksi može da posluži iskustvo Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu koje su integrisane u Akademiju poslovnih strukovnih studija Beograd.

„To je pilot projekat koji će u mnogome skratiti vreme završetka formiranja ostalih akademija strukovnih studija. U prvim danima konstituisanja bilo je velikih izazova u formiranju Akademije, ali su „dečije bolesti“ brzo prevaziđene“, zaključio je Jeremić.

 

Izvor: Tanjug