Svetski dan prve pomoći – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Svetski dan prve pomoći

Svetski dan prve pomoći

Svetski dan prve pomoći će biti obeležen u subotu 14. septembra. Organizacije Crvenog krsta širom sveta tom prilikom skreću pažnju na značaj poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu.
Svetski dan prve pomoći u 2019 godini skreće pažnju na to da prva pomoć treba da bude dostupna svima, bez obzira na rasu, pol i uzrast, na pripadnost bilo kom društvenom sloju ili grupi. U prvoj pomoći ne sme biti diskriminacije, ne sme biti marginalizovanih grupa, ne sme biti nevidljivih i zaboravljenih kategorija ljudi u društvu.
Svako od nas može biti u prilici da mu je potrebna prva pomoć. U isto vreme svako od nas može da nauči da pruži prvu pomoć. Nisu potrebni ni čarobni štapić, ni supermoći da biste postali nečiji heroj. Potrebni su samo znanje i odvažnost da ga primenite u trenutku kada je potrebno.
U Srbiji postoje pozitivna zakonska rešenja koja regulišu pravo i obavezu građana, organizacija i šire društvene zajednice kada je u pitanju prva pomoć. Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije nalaže da je svaki građanin dužan da pruži prvu pomoć povređenom ili bolesnom u hitnom slučaju u granicama svojih znanja i mogućnosti.

Pravo i obaveza pružanja prve pomoći uređeni su i zakonima koji odnose na bezbednost saobraćaja i bezbednost i zdravlje na radu. Dostupnost prve pomoći neophodna je u svim okolnostima gde je povećan rizik za nastanak povreda.