Topolu pogodio grad, šteta na zasadima trešnje i višnje – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Topolu pogodio grad, šteta na zasadima trešnje i višnje

Topolu pogodio grad, šteta na zasadima trešnje i višnje

Opštinu Topola u utorak je zadesio jak grad, usled čega su skoro potpuno uništeni rani zasadi trešnje i višnje, izjavio je predsednik te opštine Dragan Jovanović i apelovao na Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) da „sistem protivgradne zaštite počne da funkcioniše na pravi način“ i da se na vreme ispaljuju protivgradne rakete.

Jovanović je za TV Prva rekao da su strelci bili spremni i da su imali rakete, ali da nisu imali odobrenje za ispaljivanje.

„Topola i okolna sela su strašno pogođeni gradom i rane sorte, naočito trešnje i višnje, skoro potpuno su oštećene i pokušavamo da spasimo šta se može“, rekao je Jovanović za TV Prva.

Foto: rtvsunce.com

On je dodao da je opština Topola uputila apel RHMZ-u da se „radarski centri dovedu pod kontrolu“.

„Ranije smo se žalili da nema raketa, a sada kada ih imamo, strelci nam kažu da ne dobijaju komande za pucanje. Moramo stvari da uskladimo kako se ovakve situacije ne bi ponavljale i dolazilo do velikih šteta“, rekao je Jovanović.

On je naveo da je dobro to što Ministarstvo poljoprivrede daje polise za osiguranje proizvodnje 70 odsto i apelovao na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve.

„S druge strane, apelujemo da ako kao država i lokalne samouprave izdvajamo sredstva za sistem protivgradne zaštite, da to počne da funkcioniše na pravi način“, rekao je predsednik opštine Topola.

Područje Topole prošle je godine u više navrata zahvatilo je jako nevreme, a grad je naneo velike štete poljoprivredi.