U okviru 12. Festivala knjige, predavanje Protojereja-stavrofora Gojka Perovića – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » U okviru 12. Festivala knjige, predavanje Protojereja-stavrofora Gojka Perovića

U okviru 12. Festivala knjige, predavanje Protojereja-stavrofora Gojka Perovića

U okviru 12. Festivala knjige, predavanje Protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Cetinjske bogoslovije na temu „Čitanje Njegoša u 21. veku“ već izaziva veliko interesovanje.

Njegova predavanja o veri i Bogu, naslonjena na stalna ljudska preispitivanja koja svakodnevni život nameće, uvek izazivaju veliku pažnju, a snimci njegovih predavanja na You tube kanalima imaju ogroman broj pregleda.

Inače, Petar Petrović Njegoš je „Gorski vijenac“ u „Posveti prahu oca Srbije” ovo epohalno delo posvetio Karađorđu Petroviću, jer je u njemu i Prvom srpskom ustanku video iskru prvog organizovanog srpskog otpora nakon viševekovnog ropstva i mraka pod Turcima.

On je Karađorđa svrstao među velikane devetnaestog veka kao što su Napoleon, Karlo, Bliher, vojvoda od Velingtona, Suvorov, Švarcenberg i Kutuzov. Iako potiče iz malog naroda, Crni Đorđe je, za Njegoša, neizmernom hrabrošću, postao simbol otpora i viteškog duha srpskog naroda, a pretnja i strah za porobljivača. Gradski trg, 13. septembar od 18,45.