Ukinuta besplatna analiza zemljišta poljoprivrednicima – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Ukinuta besplatna analiza zemljišta poljoprivrednicima

Ukinuta besplatna analiza zemljišta poljoprivrednicima

Analiza zemljišta u Savetodavnim stručnim službama, za registrovana poljoprivredna gazdinstva više nije besplatna. Novom uredbom, koja se ne odnosi na teritoriju autonomnih pokrajina, nezadovoljni su i ratari, koji će imati veće troškove proizvodnje, i stručnjaci.

Na pragu prolećne setve, neplanirani trošak za poljoprivednike: od prošle sedmice, provera kvaliteta zemljišta u Savetodavnim stučnim službama, košta ih oko 2.000 dinara po uzorku. Zbog toga će, kažu, mnogi ove godine useve prihraniti nasumično.

Plodonost zemljišta, poljoprivednici su do sada besplatno mogli da provere za deset parcela u godini. Izostanak te mere, negativno će se odraziti na proizvodnju, tvrde stručnjaci.

Prema Zakonu, poljoprivrednici su u obavezi da plodnost zemljišta provere bar jednom u pet godina. Neke lokalne samouprave subvencionišu tu meru.

Neke Savetodavne stručne službe nisu akreditovane. Nemaju uslove za ispitivanje kvaliteta zemljišta, i ne mogu da obavljaju taj posao u skladu sa Zakonom, tvrde u Ministarstvu. Sredstva koja su prethodnih godina bila opredeljena za tu namenu, a nisu utrošena, dobiće oko 770 poljoprivrednika koji su prošle godine podneli zahtev za nabavku opreme za navodnjavanje.

Izvor: RTS