Uskoro jeftiniji roming u regionu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Uskoro jeftiniji roming u regionu

Uskoro jeftiniji roming u regionu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je da je dogovoreno da regionalni sporazum o romingu zemalja zapadnog Balkana bude potpisan u aprilu u Beogradu, na drugom Digitalnom samitu zapadnog Balkana.

Tatjana Matić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rekla da je potpisivanje regionalnog sporazuma dogovoreno na ministarskom radnom ručku u Skoplju.

(Ilustracija)

(Ilustracija)

Matićeva je podsetila da je tekst Nacrta sporazuma o smanjenju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana usaglašen i da definiše, između ostalog, regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cena.

Na skupu u Skoplju, pored srpske delegacije i predstavnika zemlje domaćina, učestvovali su predstavnici BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Marija Gabrijel je rekla da očekuje da će regionalni sporazum o romingu biti potpisan na Digitalnom samitu zapadnog Balkana 4. i 5. aprila u Beogradu, ističući posvećenost Evropske komisije regionalnom povezivanju i podršci evropskim integracijama.

Teme sastanka bile su osim novog regionalnog sporazuma o romingu, takođe i regionalni razvoj i istraživanje klauda, uključujući elektronske potpise, kao i saradnja u oblasti sajber bezbednosti.

Najavljeno je osnivanje regionalnih trening centara za informacionu bezbednost, uzimajući u obzir kapacitete zemalja u regionu.

Ministar informacionog društva i administracije Severne Makedonije Damjan Mančevski izrazio je mogućnost potpisivanja i Sporazuma o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja između Srbije i Makedonije na Samitu u Beogradu.

Sporazumom je predviđeno da kvalifikovane usluge od poverenja imaju jednako pravno dejstvo u zemljama potpisnicama, čime se omogućava olakšano, sigurnije i masovnije elektronsko poslovanje između tih zemalja, navedeno je u saopštenju.