Vanredna situacija u opštini Topola – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Vanredna situacija u opštini Topola

Vanredna situacija u opštini Topola

 

Usled nevremena praćenog velikom količinom grada i kiše na celoj teritoriji opštine Topola zavedena je vanredna situacija.

Ovu odluku doneo je Štab za vanredne situacije opštine Topola na vanrednoj sednici koja je održana ovoga jutra. Pošto je sednica imala samo jednu tačku dnevnog reda odmah su razmatrane aktivnosti koje se moraju preduzeti zbog elementarne nepogode koja je zahvatila ovu šumadijsku opštinu, a koja je izazvala veliku štetu na objektima, usevima i voćnjacima. Procena je da je naneta šteta na usevima i voćnjacima između 60-90%. Preliminarne procene su da je šteta veća od 20 miliona evra. Na teren su već izašle ekipe sa mašinama kao i komisija za procenu štete na objektima. Mašine raščišćavaju puteve, pre svega makadamske koje su bujični potoci oštetili. Zadatak komisije za procenu štete na objektima je da popišu domaćinstva kojima su oluja i grad polomili crep i stakla kako bi se hitno intervenisalo i ljudima u nevolji hitnim planom raspodele sredstava pomoglo. Komisija će pre svega obići sela Trešnjevicu, Krćevac i Belosavce.

Na sednici Štaba je izraženo i nezadovoljstvo postojećim brojem raketa, a samim tim i sistemom protivgradne zaštite koji je potpuno zakazao. Od RHMZ će se tražiti konkretan odgovor na koliki broj raketa se od Republike može računati, jer je sezona protivgradne odbrane praktično tek počela. Snabdevanje električnom energijom i vodom je uredno. U trenutku dok ovo javljamo na teren je krenula i komisija za procenu štete na biljnim kulturama.

Podsetimo, da je olujno nevreme sa obilnom kišom i gradom juče u popodnevnim časovima zahvatilo opštinu Topola i nanelo velike štete u atarima sela: Jarmenovci, Šatornja, Božurnja, Blaznava, Ovsište, Trnava, Plaskovac, Lipovac, Bor, Mitrovčić, Belosavci, Zagorica, Krćevac. Šeta je naneta na objektima, usevima, voćnjacima i putnoj infrastrukturi. Na objektima je velika količina crepa polomljena, zatim stakla na prozorima i vratima. Na pojedinim kućama stradale su i fasade. Smatra se da je stradao rod na oko 5500 hektara samo pod voćnjacima. Štete na putnoj infrastrukturi su takođe ogromne, jer su naročito uništeni lokalni makadamski putevi.

Na svu sreću i pored ovakve nepogode žrtava nije bilo. Strah usled i donekle panika naročito kod dece je postojao, a kako i ne bi kada oko i iznad vas sve puca i lomi. Očevici kažu da grad veličine teniske loptice nikada u životu nisu videli.