„Velikani srpskog pozorišta“ u holu Kulturnog centra Topola – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » „Velikani srpskog pozorišta“ u holu Kulturnog centra Topola

„Velikani srpskog pozorišta“ u holu Kulturnog centra Topola

U sardnji sa Centrom za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva, u holu Kulturnog centra Topola su izloženi radovi koji pripradaju izložbi slika „Velikani srpskog pozorišta“.

Udruženje građana “Žanka Stokić” Rabrovo i Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ Kučevo raspisali su konkurs za izradu portreta glumaca zarad stalne izložbene postavke “Velikani srpskog pozorišta” koja je otvorena u Maloj sali Doma kulture u Rabrovu.

Budući da je velika srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela u Rabrovu, mestu u kome se od 2002. godine održavaju Pozorišne svečanosti “Žanki u čast”, ukazala se potreba da se na jednom mestu objedine velikani pozorišne scene Srbije, kroz stalnu izložbenu postavku, portretima glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta.

Kao odgovor na konkurs za stalnu izložbenu postavku u Rabrovu pod nazivom „Velikani srpskog pozorišta“, pristiglo je stotinu radova. Konkurs je trajao do 20.oktobra 2018. Slikarska tehnika je bila slobodna. Dvočlana komisija koju čine Ljiljana Jović, diplomirani istoričar umetnosti i Bojan Veljković, master primenjeni umetnik, donela je odluku da 59 od preko 100 adova bude uvršteno u izložbu „Velikani srpskog pozorišta“.
Izabrani radovi svojim umetničkim kvalitetima ispunjavaju kriterijume konkursa koji je imao za cilj da se na upečatljiv način predstave lik i delo nekih od najvećih imena srpskog teatra. Odabrani radovi svojim izrazom, snagom, psihološkom produbljenošću ličnosti ali i likova koje su igrali, daju svojevrstan omaž ljudima iz teatra koji su svojim delom obeležili epohe u kojima su igrali . Time se potpuno potkrepljuje ideja i ispunjava cilj ove Izložbe.
Izložba slika „Velikani srpskog pozorišta“ ove godine gostuje u mnogim gradovima na značajnim pozorišnim festivalima . Zahvaljujući svim umetnicima koji su se odazvali pozivu naši velikani ponovo „obilaze“ pozorišta širom Srbije.