Voćari u Šumadiji željno očekuju padavine – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Voćari u Šumadiji željno očekuju padavine

Voćari u Šumadiji željno očekuju padavine

U Šumadiji voćari željno očekuju ozbiljnije padavine, jer je u narednom periodu neophodna akumulacija vlage za vegetaciju biljaka. Kada su u pitanju temperaturna kolebanja najugroženija je kajsija dok u periodu prolećnih mrazeva može doći i do izmrzavanja jabuke iako je ona kao voćna vrsta najotpornija.

Verko Kačarević po zanimanju zaštitar u selu Vinča kod Tople ima 7 hektara zasada pod jabukom, kajsijom, šljivom i višnjom. Kako sam kaže ovih dana obavlja se rezidba u voćnjacima kada to vremenski uslovi dozvoljavaju, prave se preseci na biljkama i treba biti na oprezu, jer se stvaraju otvorena mesta za ulaz mnogih fitopatogenih gljiva i bakterija.

vocartvo,, vocnjak

RTV (Ana Rebić)

„Temperaturni uslovi utiču na to da biljku stavljaju u stresnu situaciju jer smo imali do skoro temperaturu plus 19 i 20 stepeni a sada je otišla u minus tako da je za preporuku da se posle rezidbe obavljaju tretmani, posebno kod jabuke u zasadima gde postoji prisustvo fitopatogene gljive nektrije, da se obavi tretman kombinacijom preparata na bazi bakra i tiofanat metila. Takođe kod koštičavih voćnih vrsta posebno kod kajsije koja je već povukla sokove i koja kod ranih sorti posebno aurore i ostalih imamo situaciju da su pupoljci već napupeli i treba obaviti tretman sa bakarnim preparatima jer znamo dobro da kod kajsije dolazi do pojave apopleksije“, rekao je Verko Kačarević,voćar i zaštitar.

Voćari u Šumadiji željno očekuju padavine jer period ozbiljne suše traje već šest meseci. Potrebne su ozbiljne padavine bilo da su u vidu snega ili kiše jer je neophodno da se akumulira vlaga za narednu vegetaciju.

„Trenutno je najugroženija kajsija koja najranije i kreće i velika je verovatnoća da u tom najosetljivijem periodu cvetanja i precvetavanja može biti tih poznih prolećnih mrazeva koji mogu skinuti rod ali poučeni iskustvom već u prethodnih pet godina dešava se da tih prolećnih mrazeva bude i sve do kraja aprila meseca kada je i jabuka, koja je i najotpornija voćna vrsta na izmrzavanje, trpela štete od izmrzavanja pa čak na određenim terenima i prošle godine pa je za očekivati i da ove godine bude takva situacija i da bude određenih šteta od poznih prolećnih mrazeva“, izjavio je Verko Kačarević.

Za razliku od voćnjaka temperaturna kolebanja nemaju većeg uticaja na zasade vinove loze. Rezidba vinograda na većim površinama i u starijim zasadima gde se nalaze otpornije sorte je počela.

„Prosečna dnevna temperatura treba da bude veći broj dana nego što je bila za protekli vikend da bi vinova loza krenula pre svega u feno fazu suzenja a tek kasnije kreće u feno fazu porasta mladih lastara tako da temperaturna kolebanja koja su bila prethodnih pet ili deset dana i koja se najavljuju u narednom periodu ako se ne zadrže veći broj dana neće imati većeg uticaja na stanje vinove loze. Ove zime jesmo imali jako niske temperature međutim te niske temperature nisu bile u tom intenzitetu da mogu da oštete rodna okca na vinovoj lozi tako da ne bismo trebali barem za sada da imamo nikakva oštećenja u vinogradima“, izjavio je Danko Petrović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.

Ako se i u prolećnom periodu nastavi suša i ako ne bude ozbiljnijih padavina može da se desi i da dođe do smanjenog kvaliteta plodova koji će ostati sitniji i neće moći da idu za prvu klasu. Takođe sušni period utiče i na broj rodnih pupoljaka tako da može doći i do umanjenog roda pojedinih voćnih vrsta.

Izvor: RTV (Ana Rebić)