Zaštitnici umesto u domovima zdravlja od sada u RFZO – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Zaštitnici umesto u domovima zdravlja od sada u RFZO

Zaštitnici umesto u domovima zdravlja od sada u RFZO

Zaštitnici prava osiguranika sele se iz domova zdravlja i bolnica u filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, potvrđeno je Novostima u RFZO.

Sam način ostvarivanja zaštite prava iz zdravstvenog osiguranja se ne menja, jedino što će ubuduće osiguranici pomoć tražiti na drugoj adresi.

logo rfzo republicki fond za zdravstveno osiguranje 1 jpg

rzzo.rs

To je posledica prestanka važenja Pravilnika o načinu i postupku zaštite prava osiguranika RFZO iz 2013, a koji je suspendovan s početkom primene novog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Zaštitu prava osiguranika, inače, u 148 ustanova pruža 60 zaštitnika, koji su to počeli da rade 2014. godine, a s obrazloženjem da oni mogu efikasnije da pomognu nego zaštitnici pacijenata koji su najčešće bili i pravnici te zdravstvene ustanove.

Novosti pišu i da podaci o prijavama pokazuju da se osiguranici najčešće obraćaju zaštitniku jer imaju primedbe na postupanje zdravstvenih radnika, ali i da je evidentno da zaštitnici nemaju baš previše posla, s obzirom da je za pola godine do njih stizalo oko 40 prijava osiguranika, s tim što su mnoge slučajeve rešavali odmah i pre podnošenja prijave.

Izvor: Tanjug, Novosti