Zaštitnik gradjana: Porodično i partnersko nasilje je gorući problem – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Zaštitnik gradjana: Porodično i partnersko nasilje je gorući problem

Zaštitnik gradjana: Porodično i partnersko nasilje je gorući problem

Foto: rtvsunce.com

Povodom  Međunarodnog dana porodice ,koji se danas obeležava, zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorava  da u borbi da se ostvare roditeljski ciljevi, obezbede materijalna dobra, pronađe ili sačuva radno mesto i dostignu novonametnute društvene vrednosti, neretko stradaju zdravi i funkcionalni porodični odnosi.

 Porodično i partnersko nasilje, čije su žrtve i deca i stariji, i dalje je gorući problem moderne porodice.

U oblasti rodne ravnopravnosti, koja obuhvata pitanje porodice, tokom 2018. godine najveći broj pritužbi zaštitniku gradjana, više od 40 odsto, ukazuje na povrede prava na naknadu zarade za vreme odsustva zbog trudničkog bolovanja, roditeljskog odsustva i nege deteta, prava trudnica i porodilja, ukazuje se u saopštenju.

“U borbi da se ostvare roditeljski ciljevi, obezbede neophodna materijalna dobra, pronadje ili sačuva radno mesto i dostignu novonametnute društvene vrednosti, često stradaju bazične osnove porodice – zdravi i funkcionalni odnosi”, rekao je Pašalić.

Zaštitnik gradjana je dodao da društvena pomoć i servisi podrške porodici na poslu, u obrazovnim i dugim ustanovama i porodicama suočenim sa siromaštvom, ne odgovaraju težini izazova sa kojima se suočavaju današnje porodice.”Nadležni i dalje u svojim procenama, decu koja žive u porodičnom nasilju i koja mu prisustvuju, ne prepoznaju kao žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, usled čega izostaju adekvatne mere njihove zaštite i sprečavanja daljeg ugrožavanja njihovih prava”, objasnio je Pašalić.

Autor: Beta