Advokatura Srbije obeležila 156 godina postojanja – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Advokatura Srbije obeležila 156 godina postojanja

Advokatura Srbije obeležila 156 godina postojanja

 

Advokatska komora Srbije (AKS) obeležila je juče 156. godišnjicu advokature Srbije i Dan advokature Srbije svečanom akademijom u Domu Narodne skupštine.
Svečanoj akademiji prisustvovali su najviši zvaničnici srpskog pravosuđa, među kojima i ministarka pravde Nela Kuburović, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, predsednici apelacionih sudova, strukovnih i profesionalnih udruženja kao i evropske advokature.

„Upravo prisustvo predstavnika evropskih i svetskih advokatskih organizacija pokazuje da je Advokatska komora Srbije uvaženi član međunarodne porodice advokature“, poručio je predsednik AKS Viktor Gostiljac zahvalivši svim gostima na prisustvu.

Gostiljac je podsetio da je novi Upravni odbor AKS počeo svoj mandat u septembru prošle godine, sa prvim zadatkom da se urede odnosi među regionalnim advokatskim komorama, kako bi se poštovala statutarna pravila i prekinuli sukobi u srpskoj advokaturi.

„Mislim da smo u tome uspeli. Danas su ovde prisutni svi predsednici advokatskih komora u sastavu AKS“, istakao je Gostiljac.

On je ukazao da u srpskoj advokaturi danas postoji konsenzus oko svih važnih pitanja koja su od značaja za advokate, počev od ustavnog položaja do važnih zakona.

Ukazujući na izazove koji su pred advokaturom u narednom periodu predsednik AKS je pomenuo donošenje dobrog novog Zakona o advokaturi i očuvanje advokature kao ustavne kategorije.

Osvrnuo je i na istoriju advokature u Srbiji, počev od 1862. godine, kada je usvojen prvi Zakon o javnim pravozastupnicima.

On je istakao dugogodišnju borbu te profesije za zaštitu prava svih građana, naročito u periodu pre i posle II svetskog rata.

Ministarka pravde Nela Kuburović, obraćajući se na skupu, rekla je da advokati kao neraskidivi deo pravosudnog sistema, svojim svakodnevnim delovanjem štite prava i pravne interese, doprinose ostvarivanju i unapređivanju ljudskih prava, ali i unapređenju samog pravosudnog sistema.

U tom kontekstu je ocenila da je advokatura partner Vlade Srbije i pravosudnog sistema, i izrazila nadu u jačanje dalje saradnje.

Ona je najavila izmene nekoliko zakona u kojima će sarađivati sa advokaturom kao što su Zakon o advokaturi, Zakon o parničnom postupku, Zakon o izvršenju i obezbeđenju i izrazila nadu da će doći do kompromisa kada je u pitanju Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Čestitajući advokatima Dan advokature, Kuburović je izrazila uverenje da će u narednom periodu zajedničkim naporima poboljšavati kvalitet i efikasnost pravde u Republici Srbiji i unapređivati položaj i ulogu advokature.

 

Izvor: Tanjug