Agencije za zapošljavanje angažovali preko 6.500 naših građana u inostranstvu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Agencije za zapošljavanje angažovali preko 6.500 naših građana u inostranstvu

Agencije za zapošljavanje angažovali preko 6.500 naših građana u inostranstvu

Agencije za zapošljavanje su u protekloj godini posredovale u angažovanju preko 6.500 naših građana u inostranstvu, dok se u prvoj polovini ove godine na taj način zaposlilo 3.000 njih, pokazuju podaci Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Navode da iako postoji 123 agencija koje imaju licencu Ministarstva za obavljanje tih poslova, precizan podatak o broju radnika u inostranstvu ipak ne može znati obzirom na to da mnogi samoinicijativno pronalaze posao.

posao zaposljavanje radnici privatni javni sektor radna snaga jpg

RTV (Ilustracija)

Najčešće žalbe su da ono što su doživeli „na terenu“ nije bilo onako kako im je rečeno ni u pogledu plate, a ni uslova, ukazuju nadležzni i stručnjaci i skreću pažnju da treba sačekati najpre usvajanje, a onda i primenu zakona kako bi se zaključilo da li je došlo do pomaka u zaštiti prava radnika.

Inače, Vlada Srbije usvojila je na sednici održanoj prošle nedelje Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju koji ima za cilj da se uredi ova oblast i maksimalno zaštitite tzv. agencijski zaposleni. U resornom ministarstvu kažu da zakon predviđa da ustupljeni radnici u potpunosti budu izjednačeni sa zaposlenima koje poslodavac korisnik neposredno zapošljava u pogledu osnovnih uslova rada (zarada, radno vreme, odsustva…).

Ističu i da se na osnovu prijava nezadovoljnih građana, pokreće se postupak kontrole nad radom agencija i ako se utvrdi da agencija obavlja poslove zapošljavanja suprotno odredbama zakona, oduzima joj se dozvola. Zakonom o agencijskom zapošljavanju propisano je da poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10 odsto agencijski zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih na dan zaključenja ugovora o ustupanju zaposlenih.

Izvor: Tanjug