Akcija suzbijanja krpelja u Kragujevcu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Akcija suzbijanja krpelja u Kragujevcu

Akcija suzbijanja krpelja u Kragujevcu

 

Akcija tretiranja zelenih površina protiv krpelja, prva po redu, biće izvedena sutra u prepodnevnim satima na teritoriji grada Kragujevca, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

Akcijom će biti obuhvaćene zelene površine kod jezera Bubanj, u Velikom parku, Šumaricama, Ilinoj vodi, Pivarskom parku, na gradskim skverovima (kod Skupštine grada, „Zlatna ruža“, „Sokolana“, „Nova kolonija“), kao i u naseljima Centralna radionica, Bagremar, Aerodrom, Vašarište, Ljubine livade…

Tretiranje će biti izvedeno uređajima sa zemlje, sredstvom koje je bezopasno za ljude, tako da nikakve posebne mere predostrožnosti neće biti potrebne. Pčelari se upozoravaju da budu u pripravnosti, jer preparat može nepovoljno delovati na pčele.

Iz Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu preporučuju građanima da u cilju izbegavanja uboda krpelja da ne borave u visokoj travi na neuređenim površinama, koriste repelente, odnosno kreme, sprejeve i tablete čija je uloga odbijanje insekata od ljudske kože, odeću sa dugim nogavicama i rukavima i da temeljno pregledaju celu površinu tela nakon svakog boravka u prirodi.

“U slučaju uboda krpelja potrebno ga je stručno i bezbedno ukloniti iz kože i to što pre. Iako verovatnoća prenosa infekcije nije velika, ona raste sa povećanjem dužine boravka krpelja u koži. Krpelje treba ukloni u zdravstvenoj ustanovi, na nivou primarne zdravstvene zaštite”, podsećaju iz Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Za akcije suzbijana komaraca i krpelja na teritoriji Kragujevca ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 835.000 dinara.

Izvor: InfoKG, Branko Vukašinović