Američka delegacija stigla iz Prištine u Beograd – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Američka delegacija stigla iz Prištine u Beograd

Američka delegacija stigla iz Prištine u Beograd

Delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), predstavnici sekretarijata za energetiku i trgovinu SAD i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel stigli su iz Prištine u Beograd.

Na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su ih premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Dolazak američke delegacije – američki ambasador u Beogradu Godfri, uz zahvalnicu premijerki Srbije na srdačnom dočeku tima Bele kuće, propratio je rečima: “Dobrodošli” i “Hajdemo”.

Iz Predsedništva Srbije saopšteno je da će se Adam Beler, izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije, i ambasador Ričard Grenel sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Posle tog susreta u Palati Srbija delegacije će potpisati, kako je navedeno, zajedničku izjavu.

U okviru razgovora u Beogradu, pored susreta sa državnim zvaničnicima, planirani su i susreti sa predstavnicima Privredne komore Srbije i privatnog sektora.

Takođe u Beogradu bi trebalo da bude otvorena i kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu – što je potvrdila i američka ambasada u Beogradu.

Delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, predstavnici sekretarijata za energetiku i trgovinu SAD i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel u okviru svoje turneje obilaze Kosovo, Srbiju, Grčku i Izraelu.

Kako se navodi u saopštenju DFC-a, teme razgovora će biti realizacija projekata koji će omogućiti ekonomski rast u regionu.

Dolasku američke ekonomsko-političke delegacije prethodilo je potpisivanje dokumenata o ekonomskoj saradnji u Vašingtonu, a potom i pisama o namerama koje su DFC i američka EKSIM banka potpisale sa Srbijom i Kosovom o izgradnji autoputa Niš – Priština.

Poznato je da DFC daje kredite privatnom sektoru, a ekonomista i bivši poslanik Aleksandar Stevanović smatra da je reč o infrastrukturnim projektima koji se uklapaju u širu političku agendu.

„Kao i sve državne razvojne agencije, to je kombinacija ekonomskog interesa i političkih momenata. Time dobijamo veću konkurenciju na tržištu takvih tipova finansijera, a dobijamo i mogućnosti kako za državne projekte i razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Što je veliki pogodak, jer što je veća konkurencija to bolje„, kaže Stevanović i dodaje da će DFC-u konkurencija na ovim prostorima biti finansijeri poput Svetske banke, EBRD i sličnih institucija.

Ističe i da će veća konkurencija doneti konkretnu korist građanima Srbije.

„Naše firme će imati bolje izvore finansiranja, samim tim nova radna mesta, možda i bolja radna mesta, pošto je trenutno nezaposlenost niska, onda bolja radna mesta. Bolja infrastruktura, veći izbor kada je reč o povezanosti sa lukama u regionu, mi imamo šest ili sedam luka, a što ih je više to bolje, da možemo da izvozimo i uvozimo robu.“

Potpisivanje sporazuma u Vašingtonu i dolazak američke delegacije pokazuju da je Amerika želi da ojača svoj i smanji uticaj drugih igrača na Balkanu, ocenjuje Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka.

Ukoliko bude implementiran ovaj sporazum iz Vašingtona, to će značiti na neki način okretanje Srbije ka zapadu. Videli smo da se deo sporazuma o 5G odnosi na buduće odnose sa Kinom, ili za energetsko snabdevanje Srbije i stvaranje različitih izvora energije je okrenuto prema Rusiji“.

„Naravno da je motivacija da se stvari na Balkanu srede, odnosno da se neki toksični uticaji koji su ovde kod nas prisutni godinama svedu na meru u kojoj postoje u nekim drugim zemljama Evrope i Balkana, a mislim da je u Srbiji sazrelo shvatanje da mi uglavnom, kada je reč o nekim drugim zemljama, služimo da bismo nekima gurali prst u oko, a od toga nemamo koristi kao što bismo imali saradnjom sa SAD i EU“, kaže Aleksandar Stevanović.

Aktuelni odnos Amerike prema Balkanu se, veruje Dragan Đukanović, neće promeniti – ko god da sedi u Beloj kući.

„Mislim da će SAD ma koja admnistracija bila, ma koji kandidat pobedio, institirati na sprovođenju onoga što je potpisano, možda sa izuzetkom premeštanja ambasade Srbije u Jerusalim, ali suština ovih stvari koje su obuhvaćene sporazumom iz Vašingtona od 4. septembra će biti implementirana“.

Deklarativna namera Vašingtona je da kroz ekonomsku normalizaciju dođe i do političke normalizacije odnosa Srbije i Kosova, o čemu se razgovara u Briselu.

Izvor: Glas Amerike