Apel da se kupuju jelke sa busenom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Apel da se kupuju jelke sa busenom

Apel da se kupuju jelke sa busenom

Javno preduzeće „Srbijašume“ apelovalo je na građane da za predstojeće praznike kupuju jelke sa busenom kako bi se sprečila nekontrolisana seča mladih četinarskih stabala.

U saopštenju tog javnog preduzeća koje je potpisao direktor Igor Banović, se navodi da se širom Srbije mogu kupiti jelke sa busenom, te da će se na tržištu pojaviti i sečene jelke, koje potiču iz privatnih šuma.

Za sve jelke kako državne tako i one koje potiču iz privatnih šuma, mora da postoji obavezna propratna dokumentacija i kartica sa imenom proizvođača i žigom za državne ili privatne šume.

Inspektori šumarstva u saradnji sa MUP-om Srbije, tržišnom i finansijskom inspekcijom kontrolišu promet novogodišnjih i božićnih jelki.

S obzirom da se poslednjih godina suočavamo sa problemom sušenja šuma i pojavom šumskih požara, koji su posledica uticaja klimatskih promena i globalnog zagrevanja, ovo je razlog više i poruka „Srbijašuma“ da se kupuju jelke sa busenom, koje će moći da se zasade posle praznika i nastaviti da žive.

Na ovaj način će se obezbediti više kiseonika za građane i bolji kvalitet života.