Aranđelovačka opština ulaže u poljoprivredu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Aranđelovačka opština ulaže u poljoprivredu

Aranđelovačka opština ulaže u poljoprivredu

 

Država i Opština Aranđelovac prošle godine dodelili su nekoliko stotina miliona dinara podsticajnih sredstava poljoprivrednicima: dobili su 23 traktora i podigli zasade voća na više od 300 hektara.

Porodica Lazarević voćarstvom se bavi od 2004. godine. Voćnjaci jabuka površine trideset hektara  i tri hektara trešanja dostigli su pun rod. U toku je rezidba.

Lazarevići svake godine zasade po pet hektara voća, jabuka kažu ima dovoljno, pa podižu trešnje, kojih nema dovoljno na tržištu. Sve rade sami, od proizvodnje voća, navodnjavanja, zaštite protivgradnim mrežama i skladištenja u modernoj hladnjači, do prerade.

„Sav rod preradimo u sokove koje radimo bez šećera i aditiva, zdrave kombinacije – jabuka, cvekla, šargarepa – i sedamdeset odsto proizvodnje izvozimo“, kaže Gavra Lazarević, vlasnik kompanije „Grini“ koja se bavi i proizvodnjom delova za protivgradne sisteme.

U Orašcu je stotinak hektara pod voćem, ostali meštani bave se stočarstvom. Mika Jakovljević ima šezdeset goveda, najveći je proizvođač mleka u tom kraju.

„Lokalna samouprava već pet godina dodatno pomaže poljoprivrednicima. U našoj opštini ima na stotine hektara neobradjene, zaparložene zemlje i to polako podsticajnom merama menjamo“, kaže Bojan Radović predsednik Opštine Aranđelovac. „Za pet godina iz opštinskog budžeta izdvojeno je 120 miliona dinara, naše poljoprivrednike oslobodili smo plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište i uštedeli im još 300 miliona dinara.“

Država ulaže u primarnu poljoprivrednu proizvodnju ali, po rečima ministra Branislava Nedimovića, insistira na razvoju prerađivačkih kapaciteta, jer se tu ostvaruje najveća dobit u poljoprivredi.

„Vlada i ministarstvo daju finansijsku podršku za takve preduzetničke poduhvate, važnije je da prodajemo finanlni proizvod nego sirovinu“, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Poljoprivreda je 2016. godine, sa ostvarenih 4 milijarde dinara učestvovala u bruto društvenom proizvodu sa 10 odsto, uz prerađivačke kapacitete, moglo bi i više.

Izvor: RTS