Aranđelovčani odlučni u borbi protiv droge – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Aranđelovčani odlučni u borbi protiv droge

Aranđelovčani odlučni u borbi protiv droge

 

Građani Aranđelovca, ne odustaju u nameri, da stanu na put prodaji droge, od koje je 2. novembra, preminula petnaestogodišnja tinejdžerka. Mirnom šetnjom, glavnom ulicom, pod sloganom „Ne okreći glavu, reci ne“, apelovali su na sve nadležne organe, da se više angažuju u borbi protiv narkomanije. Posle prvog protesta, održanog pre 13 dana, kažu, ima značajnih pomaka, ali i prostora, da se još mnogo toga uradi.

U istoj okolini, sa zajedničkim ciljem da se droga skloni sa aranđelovačkih ulica. Njihova inicijativa, podigla je policiju noge. Pristutna je na ulici, kod škola, organizovane su racije. Pomaka ima, a, građani kažu, neće stati, dok ne zaštite mlade od narkotika.

„Iz izveštaja rada, od 2014. do 2018. godine, nekako su preblage kazne u Tužilaštvu. Želomo to da razjasnimo, bukvalno tražimo gde je kočnica koja dozvoljava ovoliko prisustvo droge na ulicama“, kaže Ivan R. Ivanović, predstavnik grupe građana „Aranđelovčani i Arandjelovčanke“.

Prema podacima do kojh su došli, kažu, da se oko osam odsto dilera, nalazi iza rešetaka, ostali su završili sa uslovnim kaznama ili novčanim nagodbama. Zahtevaju oštrije kazne.

Policija, od početka godine na teritoriji Aranđelovca je zaplenenila oko 11 kilograma narkotika. Uhapšeno je tridesetak osoba zbog proizvodnje, stavljanja u promet i posedovanja opojnih droga.

U zajedničkoj borbi za povećanje bezbednosti i opština formirana je radna grupa za prevenciju bolesti zavisnosti, uveden SOS broj, za prijavu svakog krivičnog dela. U planu je otvaranje Centra za edukaciju mladih, kao i povećanje broja policijaca na teritoriji opštine.

„Prvi put u istoriji našeg grada, mi formiramo Savet za bezbednost, koji treba da se bavi svim problemima koji su vezani za bezbednost u našem gradu, a gde se povezuju institucije, državne institucije, nad kojima lokalna samouprava nema ingerencije“, navodi predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović.

Građanima iz Arandjelovca podršku pružaju, udrruženje „Sveti Sava “ iz Lazeravca, koje u svom gradu vodi borbu protiv narko-dilera i građani iz Beograda.