Arhitekte uređuju Topolu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Arhitekte uređuju Topolu

Arhitekte uređuju Topolu

 

Proteklih godina dosta  se  uradilo na izgradnji putne – komunalne mreže na području opštine Topola, prema rečima nadležnih iz lokalne samouprave to će se nastaviti intezivno i ove i naredne godine. Ipak prioritet u godinama koje dolaze biće izgled varoši Topole.

„Arhitektonsko uređenje  varoši koje sa jedne strane treba da zadrži istorisko kulturni značaj koji Topola ima a sa druge strane da prati modernu arhitekturu 21-og veka. E sad kako sve to pomiriti svako od nas ima svoje mišljenje, zbog toga se  opština  obratila ljudima od struke i zato smo zvanično potpisali sporazum o tehničko – poslovnoj saradnji sa Arhitektonskim fakultetom iz Beograda. Studenti završne godine arhitekture (a to je najveći intelektualni potencijal ove zemlje) su dobili zadatak i predhodnih šest meseci su intezivno radili na svojim predlozima za uređenje najpre istoriske celine Karađorđevog grada, to je potez od Karađorđeve crkve ka Oplencu i preko puta potez ka novom naselju odnosno ceo plato dole ka vizitorskom centru“, rekao je predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović.

Studenti su čitav semestar posvetili Topoli i uskoro će svi građani Topole moći da vide predloge kao i  ono što su njihovi profesori ocenili kao najbolje.

„Ovi mladi ljudi su neopterećeni našim podelama po ideološkim i svakim drugim pitanjima i zato smo želeli da oni daju rešenja. Radiće se i posebna studija gustine buduće gradnje kao i spratnost varoši kako bi se izbegla svaka zloupotreba. Svi radovi će biti izloženi na posebnoj izložbi koja će ovim povodom biti organizovana na otvaranju Oplenačke berbe. Autor najbolje ocenjenog rada će biti nagrađen. Do kraja godine taj najbolji rad koji će odrediti stručna komisija biće usvojen na komisiji za planove opštine Topola kako bi se direktno inplementirao u naša planska dokumenta“, ističe Jovanović.

Prezentacija projekta u Vizitorskom centru u Topoli je održana sa Vladom Đokićem dekanom Arhitektonskog fakulteta, načelnicom urbanizma u opštini Topola arhitektom Ivanom Šević -Blažić i profesorkom Milicom Milojević.

Izvor: TopPres