Bajden danas potpisuje odluke u borbi protiv klimatskih promena – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Bajden danas potpisuje odluke u borbi protiv klimatskih promena

Bajden danas potpisuje odluke u borbi protiv klimatskih promena

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da u sredu potpiše niz akcija za borbu protiv klimatskih promena.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima u utorak da Biden veruje da su klimatske promene jedna od glavnih kriza sa kojima treba da se pozabavi tokom svog mandata.

Bajden je imenovao bivšeg državnog sekretara Džona Kerija da bude njegov izaslanik za klimu.

Keri je bio glavni diplomata SAD tokom izrade Pariškog sporazuma o klimi, pakta koji je Bajden ponovo preporučio Sjedinjenim Državama prvog dana svog mandata, u sklopu preokreta u odnosu na politiku bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Koraci koje će Bajden preduzeti uključuju moratorijum na novi zakup nafte i gasa na američkoj zemlji i vodama i regulatorne mere za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Takođe će obuhvatiti upućivanje zvaničnika da izdvoje više područja za očuvanje i uspostavljanje kancelarija Bele kuće koja bi opsluživala siromašne zajednice i manjinske zajednice koje nesrazmerno pate od zagađenja vazduha i vode.

Očekuje se da će Bajden takođe uputiti federalne agencije da koriste donošenje odluka zasnovanih na nauci za federalna pravila i najaviti da će Sjedinjene Države biti domaćini samita klimatskih lidera u aprilu.

Izvor: Glas Amerike