Bajden i Trudo dogovorili maksimalno smanjenje emisije štetnih gasova do 2050. – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Bajden i Trudo dogovorili maksimalno smanjenje emisije štetnih gasova do 2050.

Bajden i Trudo dogovorili maksimalno smanjenje emisije štetnih gasova do 2050.

SAD i Kanada će raditi na tome da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova na najniži mogući nivo, saglasili su se američki predsednik Džo Bajden i kanadski premijer Džastin Trudo na prvom sastanku otkako je novi predsednik stupio na dužnosti.

Bajden i Trudo održali su onlajn sastanak zbog pandemije. Ali, delovalo je da su bliži nego ikad.

Liderstvo SAD je mnogo nedostajalo prethodnih godina, posebno u oblasti klimatskih promena„, rekao je Trudo kritikujući politiku bivšeg predsednika Donalda Trampa „Amerika prvo“.

Lepo je što Amerika sada, iz zajedničkog saopštenja sa sastanka, ne izbacuje delove o klimatskim promenama, već ih, naprotiv, dodaje“, kaže kanadski premijer.

Bajden je poručio da SAD nemaju bližeg prijatelja od Kanade.

„Najbolje za sve je da SAD i Kanada rade zajedno i blisko sarađuju po brojnim pitanjima„, poručio je Bajden.

Donald Tramp i Trudo nisu bili u tako dobrim odnosima. Kada je kanadski premijer kritikovao američkog predsednika zato što je povisio carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Kanade, Tramp mu je odgovorio da je „nepošten i slab“.

Iako su se odnosi sada popravili, i dalje ima nerešenih pitanja.

Trudoa je razočarala nedavna Bajdenova odluka da obustavi izgradnju gasovoda Kistoun XL koji povezuje SAD i Kanadu, vrednu osam milijardi dolara. Takođe je uredbom naložio Amerikancima da „kupuju domaće“, što šteti kanadskim proizvođačima.

Međutim, lideri na sastanku nisu pominjali pitanje gasovoda.

Trudo je rekao da želi da se Kanadi omogući da kupuje vakcine protiv Kovida 19 iz Fajzerove fabrike u Mičigenu.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je, međutim, rekla da je o tome prerano govoriti jer je fokus na tome da se građani u Americi vakcinišu.

Trudo je zahvalio Bajdenu na podršci u pritiskanju Kine da oslobodi dvoje Kanađana – bivšeg diplomatu Majkla Kovriga i biznismena Majkla Spavora. Oni su uhapšeni nakon što je u Kanadi 2018, na zahtev SAD, uhapšena Meng Vandžou, direktorka Huavei tehnologija,

Izvor: Glas Amerike