Bajden se nada sastanku sa Putinom u junu u Evropi – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Bajden se nada sastanku sa Putinom u junu u Evropi

Bajden se nada sastanku sa Putinom u junu u Evropi

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u utorak da bi voleo da održi predloženi samit sa ruskim liderom Vladimirom Putinom tokom posete Evropi u junu.

„To je moja nada i očekivanje. Radimo na tome„, rekao je Bajden novinarima posle govora o vakcinaciji protiv koronavirusa u SAD.

Bajden planira da prisustvuje samitu G7 u Kornvolu, u Engleskoj, od 11. do 13. juna, a zatim da se u Briselu sastane sa liderima Evropske unije i učestvuje na samitu NATO 14. juna.

Američki zvaničnici rade sa ruskim kolegama na organizaciji samita Bajdena i Putina u nekoj trećoj zemlji, tokom Bajdenovog prvog puta u inostranstvo na položaju predsednika SAD.

Međutim, još nije poznato da li će biti postignut dogovor o samitu.

Moskva i Vašington se dugo spore u pogledu niza pitanja, ali su se odnosi dodatno pogoršali nakon što je Bajden u jednom intervjuu rekao da veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin „ubica“.

Sjedinjene Države su ovog meseca uvele sankcije Rusiji zbog navodnih štetnih aktivnosti, uključujući mešanje u prošlogodišnje američke izbore, sajber napade i „maltretiranje“ susedne Ukrajine. Moskva je na američke sankcije uzvratila svojim kaznenim merama protiv SAD.

Izvor: Glas Amerike