Banke snizile proviziju trgovcima za plaćanje karticama – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Banke snizile proviziju trgovcima za plaćanje karticama

Banke snizile proviziju trgovcima za plaćanje karticama

Većina od 11 banaka koje se bave prihvatanjem platnih kartica na prodajnim mestima širom Srbije smanjila je provizije trgovcima u periodu od 17. do 31. decembra 2018. godine, neke čak i za 0,5 procentnih poena, objavila je Narodne banke Srbije.

 

Banke snizile provizije trgovcima za plaćanja karticama

 

Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod transakcija na osnovu platnih kartica, koji je na snazi od 17. decembra, podrazumeva naknade od najviše 0,2 odsto za debitne i 0,3 posto za kreditne kartice, a u prelaznom periodu je predviđen maksimum od 0,5 odsto za debitne i 0,6 posto za kreditne kartice.

Pojedine banke-prihvatioci kartica su u većoj meri snizile provizije manjim trgovcima u odnosu na druge kategorije trgovaca, pokazuju podaci koje je NBS prikupila tokom 14 dana od stupanja Zakona na snagu, radi praćenja efekata ograničavanja međubankarskih naknada na visinu trgovačke naknade.

Prikupljeni podaci, kako navode iz NBS, takođe, pokazuju da se trgovačke naknade razlikuju od banke do banke, a različite su i po kartičnom brendu i veličini trgovca.

Iz centralne banke su još jednom pozvali poslovne banke da u što kraćem periodu preispitaju svoje poslovne odluke u vezi sa trgovačkim naknadama i da na optimalan način iskoriste potencijal smanjenja međubankarskih provizija na evropski nivo, a koje, kako podsećaju, predstavljaju osnovnu komponentu trgovačkih provizija.

„Samo na ovaj način se može ostvariti zajednički cilj svih učesnika na tržištu platnih kartica, a to je povećanje broja prihvatnih mesta, kao preduslova za rast broja kartičnih transakcija“, ističe NBS.

 

Izvor: Tanjug