Beograd jedna od najatraktivnijih lokacija za investiranje u izgradnju – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Beograd jedna od najatraktivnijih lokacija za investiranje u izgradnju

Beograd jedna od najatraktivnijih lokacija za investiranje u izgradnju

Trenutno je u Srbiji 55.000 aktivnih gradilišta, četiri puta više nego 2015. godine, a na biznis listi Svetske banke Srbija je za pet godina sa 186. mesta dospela među prvih deset zemalja po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

„Imajući u vidu da je usvojen i da će se realizovati investicioni plan Srbija 2025. Gde je predviđeno da od 14 milijardi evra koliko je planirano za sve projekte, devet milijardi evra bude utrošeno na realizaciju projekta u transportnoj infrastrukturi, to direktno utiče i na povećanje broja objekata koji se grade“, izjavila je Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najskuplji kvadrat prodat je na Beogradu na vodi za više od 8.000 evra, dok je prosečna cena na toj lokaciji oko 3.000 evra po kvadratu. Približno, toliko je i na drugim ekskluzivnim lokacijama u Beogradu.

„Kvalitet izgradnje svakako raste i kupci su zahtevniji, a bolji informisani. Konkurencija je velika i samim tim oni imaju mogućnost da biraju, a upravo ovaj sam razvoj tržišta pogoduje tome da standardi u našoj gradnji i u graditeljstvu uopšte u Srbiji rastu, jer tržište ih goni na to“, rekla je Dušica Gaković, menadžer za razvoj projekata kompanije „Deka Inženjering“.

Zarada na izgradnju i do 300 odsto 

Ervin Pašanović iz konsultantske kuće za nekretnine „Adventis“ objašnjava da se kao koncept vraća blokovski sistem iz nekog zlatnog perioda socijalizma.

„I investitori koji su prepoznali taj koncept zaista mogu da diktiraju cene, mogu da ih dižu i mogu vrlo brzo na rasprodaju ono što nude“, kazao je Pašanović.

Procenjuje se da Beogradu nedostaje oko pola miliona kvadrata stambenog prostora i oko 300.000 kvadrata poslovnog prostora.

„Stranim investitorima je vrlo interesantno srpsko tržište nekretnina iz prostog razloga što nigde u Evropi ne mogu da nađu ovakav povraćaj investicije, znači negde između 150 pa čak do 300 posto je povraćaj u ovom trenutku i pritom je likvidnost ogromna, kad kažem likvidnost, mislim na rok prodaje“, dodao je Pašanović.

Oko 70 posto stanova kupuje se za keš, dok su samo 30 odsto kreditni kupci. Prosečna cena kvadrata u Beogradu je 1.274 evra, u Novom Sadu 1.100 evra, dok se u drugim delovima Srbije nekretnine prodaju i po znatno nižim cenama.

Izvor: rts.rs