Home » Srbija » Beograd zbog taksi Prištine traži arbitražu?

Beograd zbog taksi Prištine traži arbitražu?

Zvanični Beograd razmišlja da pokrene arbitražu zbog taksi koje su na srpsku robu uvele vlasti u Prištini prošlog novembra i tako prekršila ugovor CEFTA.

IlustracijaFoto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Beogradske “Večernje novosti” pišu da je ova opcija na stolu od 25. februara, kada je isteklo 90 dana od kada je Vlada Srbije poslala zvanični zahtev Sekretarijatu Cefte da se održe direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta.

U momentu podnošenja ovog zahteva, premijerka Ana Brnabić najavila je pokretanje postupka pred Arbitražnim sudom, ukoliko se problem ne reši u roku od tri meseca, podsećaju “Novosti”.

Zato se, kako dodaje dnevnik, u državnom vrhu proteklih nedelja pažljivo odmerava šta će biti naredni korak Srbije.

“Osim domaćih pravnih stručnjaka, konsultovani su i strani eksperti kako bi Beograd, u slučaju da se odluči da uđe u arbitražu, dobro pripremio svoju strategiju”, navodi list.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak da Vlada Srbije razmatra angažovanje jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora CEFTA od strane Prištine.

Za sada nije poznato kako bi eventualni zahtev Srbije o pokretanju arbitraže izgledao, niti da li bi u njemu bila i stavka o nadoknadi štete koja je nastala zbog uvođenja taksi, pišu “Novosti”.

Kako dodaje list, pitanje je i da li bi to bila akcija samo Beograda ili udružena inicijativa sa BiH, s obzirom na to da se i ta zemlja kao potpisnica CEFTE, našla na udaru mera Prištine.

Izvor: MONDO Vesti