Home » Srbija » Bitka Pekinga za povratak rasprave o Kosovu!

Bitka Pekinga za povratak rasprave o Kosovu!

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je u punom jeku diplomatska bitka Pekinga da se Kosovo u novembru ponovo nađe na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti UN, pošto je pre tri meseca voljom Velike Britanije odatle skinuto.

kosovo priština zastava albanci zastava kosova srbija kosovska mitrovicaFoto: MONDO, Mario Milojević

“Velike su šanse, ali još ništa nije gotovo”, rekao je za “Politiku” Dačić, koji se nalazi u španskom gradu Malagi na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a.

On je objasnio da je ovih dana na Ist riveru u Njujorku u toku dogovor članica Saveta bezbednosti o tačkama dnevnog reda naredne sednice tog tela UN, koja bi trebalo da bude održana početkom sledećeg meseca.

“Dnevni red još nije usvojen, tek se pričalo o preliminarnom, ali su se Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska odmah usprotivile stavljanju izveštaja generalnog sekretara (UN) o situaciji na Kosovu na agendu Saveta bezbednosti. Ovih dana odlučivaće se o tome. Kina će svakako predložiti tu tačku“, kazao je Dačić.

“Politika” navodi da, iako se neka stalna članica ne slaže s predlogom dnevnog reda predsedavajućeg Saveta bezbednosti, što će u novembru biti Kina, ta članica nema mogućnost da uloži veto i bio bi presedan kada bi se o tome glasalo.

Izvor: MONDO Vesti