Blinken na bliskoistočnoj turneji, sastaje se izraelskim i palestinskim liderima – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Blinken na bliskoistočnoj turneji, sastaje se izraelskim i palestinskim liderima

Blinken na bliskoistočnoj turneji, sastaje se izraelskim i palestinskim liderima

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastaje se u utorak sa izraelskim liderima u Jerusalimu i palestinskim liderima u Ramali u okviru napora da se izgradi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji je stupio na snagu krajem prošle nedelje.

„Iako smo sa strankama i partnerima radili na postizanju primirja, bili smo usredsređeni i na put napred, uključujući i korake koje bismo mogli da preduzmemo za izgradnju bolje budućnosti Izraelaca i Palestinaca“, rekao je Blinken polazeći na put i multinacionalni sastanak na Bliskom istoku. Prvi put odlazi u region kao najviši američki diplomata.

Njegov raspored u utorak uključuje sastanke sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, ministrom odbrane Benijem Gancom i ministrom spoljnih poslova Gabi Eškenazi, kao i predsednikom Palestinske uprave Muhmudom Abasom i premijerom Muhamedom Štajehom.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da će se Blinken „sastati sa izraelskim liderima“ i razgovarati „o našoj gvozdenoj posvećenosti izraelskoj bezbednosti“ i da će „nastaviti napore naše administracije da obnovi veze sa palestinskim narodom i liderima nakon godina zanemarivanja“.

Bajden je rekao da će Sjedinjene Države sarađivati sa regionalnim partnerima kako bi „osigurale da neposredna pomoć stigne do Gaze na način koji koristi ljudima tamo, a ne Hamasu“.

„Naš fokus je trenutno neumoljivo bavljenje humanitarnom situacijom, započinjanje rekonstrukcije i obnove i intenzivno angažovanje svih, Palestinaca, Izraelaca i partnera u regionu“, rekao je Blinken za CNN u nedelju.

Stanice u Egiptu i Jordanu

Blinkenovo putovanje na Bliski istok uključiće i posetu Egiptu, koji je posredovao u primirju u Gazi između Izraela i palestinskih militanata predvođenih Hamasom. Sastaće se sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem i ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem.

Egipatski medijatori putovali su preko granice Gaze i sastali se sa Abasom u pokušaju da održe prekid vatre.

Blinken će svoje putovanje završiti zaustavljanjem u Amanu da bi se sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom II i zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ajmanom Safadijem, saopštio je Stejt department.

U Ujedinjenim nacijama, članice Saveta bezbednosti pozdravile su prekid vatre između Izraela i Hamasa, obnavljajući poziv za postizanje sveobuhvatnog mira „zasnovan na viziji regije u kojoj dve demokratske države, Izrael i Palestina, žive rame uz rame u mir sa sigurnim i priznatim granicama“, kaže se u izjavi objavljenoj tokom vikenda.

Neki stručnjaci rekli su da se prekidom vatre neće rešiti dugoročna pitanja koja sprečavaju rešavanje višedecenijskog sukoba.

„Sjedinjene Države moraju razjasniti svoj stav o tome kako bi mogla izgledati održiva, suverena i susedna palestinska država“, odnosno „treba da naznače koje akcije smatraju štetnim za perspektivu rešenja za dve države“, napisao je bivši egipatski diplomata ambasador Hešam Jusef, koji je sada viši saradnik na Institutu za mir Sjedinjenih Država.

„Nada da će živeti bezbedno i dostojanstveno“

Nakon trenutnog zaustavljanja sukoba, Blinken je rekao u nedelju da Sjedinjene Države veruju da je vreme za nagodbu kojom se postižu „jednake mere prava za Izraelce i Palestince“.

Rekao je za ABC da Palestinci treba da „osećaju nadu da će živeti u bezbednosti i dostojanstvu u palestinskoj državi“. Rekao je da je američki predsednik Džo Bajden „i dalje posvećen rešenju dve države“, sa odvojenom državom Palestinom, ali priznao je da to „nije nužno nešto za danas“.

Blinken je za nedavne borbe okrivio militante Hamasa, rekavši: „Hamas palestinskom narodu nije doneo ništa osim propasti.“

Bajdenova administracija rekla je da je rešenje dve države jedini odgovor na rešenje sukoba između dve strane.

„Da raščistimo nešto ovde: Dok region ne kaže, nedvosmisleno, da priznaje pravo Izraela da postoji kao nezavisna jevrejska država, neće biti mira“, rekao je Biden u petak tokom zajedničke konferencije za štampu sa gostujućim predsednikom Južne Koreje Mun Đae Inom.

Bajden je takođe rekao da je neophodno osigurati bezbednost Palestinaca na Zapadnoj obali i obezbediti pomoći narodu Gaze.

Vašington je rekao da će sarađivati s palestinskom vlašću na obnovi Gaze, ali ne i sa Hamasom, i „na način koji neće omogućiti Hamasu da se ponovo naoruža“. To se doživljava kao težak plan otkako palestinski aktivisti predvođeni Hamasom kontrolišu Gazu.

Hamas je intenzivno ispaljivao rakete na izraelske gradove iz Gaze od 10. maja, zbog, kako je rekao, kršenja prava koje je Izrael počinio nad Palestincima u Jerusalimu.

Izrael je uzvratio ciljanom artiljerijom i vazdušnim udarima na lidere Hamasa i infrastrukturu grupe. Izraelci su se suočili sa međunarodnom osudom zbog dizanja u vazduh visokih zgrada i udara u izbegličke kampove i druge ciljeve, što je izazvalo velike civilne žrtve.

Izvor: Glas Amerike

Arhive