Blinken putuje u EU na konferenciju o Libiji, raspravu o Holokaustu, jačanje savezništva – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Blinken putuje u EU na konferenciju o Libiji, raspravu o Holokaustu, jačanje savezništva

Blinken putuje u EU na konferenciju o Libiji, raspravu o Holokaustu, jačanje savezništva

Američki državni sekretar Entoni Blinken putuje u utorak u Nemačku gde će učestvovati na konferenciji o Libiji i sa nemačkim kolegom razgovarati o načinima za borbu protiv poricanja holokausta i antisemitizma.

Nemačka i Ujedinjene nacije su domaćini konferencije u Berlinu u sredu, u nastojanju da nastave sa ranijim naporima da se trajno zaustave borbe u Libiji i podrži stabilna vlada.

Američki specijalni izaslanik za Libiju Ričard Norland rekao je da će razgovori dati zamah koracima koje treba uskoro preduzeti kako bi se izbori u Libiji održali u decembru, uključujući uspostavljanje ustavne i pravne osnove za glasanje.

Norland je rekao novinarima u ponedeljak da će konferencija takođe imati naglasak na stranim borcima koji napuštaju Libiju.

Libija je ušla u političku nestabilnost nakon pobune koju je 2011. podržao NATO, a tokom koje je sa vlasti zbačen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Suparničke vlasti godinama su delovale u odvojenim delovima zemlje pre sporazuma o prekidu vatre u oktobru koji je podrazumevao zahtev da svi strani borci i plaćenici napuste Libiju u roku od 90 dana ili za oko tri meseca.

„U vezi sa stranim snagama, u potpunosti ste u pravu da snage još nisu otišle, a naš osnovni stav je da ne bi trebalo da čekamo do izbori pa da pokušamo da postignemo određeni napredak u ovom cilju“, rekao je Norland. „Jedan od razloga zašto su izbori toliko važni je to što se potpuno osnažena, verodostojna, legitimna libijska vlada može obratiti stranim akterima i reći: ‘Vreme je da izbacite svoje trupe’.“

Norland je rekao da će oni koji prisustvuju konferenciji u Berlinu takođe razgovarati o „destabilizacijskim akcijama oružanih grupa i terorizmu“, pozivajući se na nedavne napade militanata Islamske države u Libiji.

Suprotstavljanje negiranju Holokausta

Zvaničnici američkog Stejt departmenta takođe su istakli potrebu da se suprotstave onima koji negiraju ili iskrivljuju Holokaust, o čemu će ove nedelje biti reči u razgovorima Blinkena sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajko Masom.

„Kako znanje o Holokaustu bledi, bezočni pojedinci, organizacije i povremeno vlade se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje Holokausta u sve svrhe“, rekla je novinarima specijalna izaslanica SAD za pitanja Holokausta Čeri Denijels

Danijels je rekla da će promovisanje veće edukacije o Holokaustu, njegovim posledicama i njegovom poreklu pomoći vladinim zvaničnicima i javnosti da „prepoznaju savremene manifestacije antisemitizma, pa čak i drugih oblika mržnje“, i da im se suprotstave.

Jačanje savezništava

Poraz Islamske države biće u fokusu još jedne konferencije čiji su domaćini Blinken i italijanski ministar inostranih poslova Luiđi di Majo, kada Blinken kasnije bude boravio u Rimu tokom svog evropskog putovanja. Blinken bi takođe trebalo da učestvuje na ministarskom sastanku u Italiji u vezi sa Sirijom i humanitarnim potrebama u toj zemlji.

Evropska turneja zatim vodi Blinkena i u Francusku kako bi se sastao sa predsednikom Emanuelom Makronom, prateći nedavne sastanke američkog predsednika Džoa Bajdena sa saveznicima u regionu radi jačanja transatlantskih odnosa.

„Ovo je zaista prilika za sekretara Blinkena da ponovi predsednikovu poruku i razgovara sa našim najstarijim saveznikom o oblastima saradnje, uključujući globalnu bezbednost i, ponovo, pandemiju – o oporavku od pandemije i popravljanju i modernizaciji naših saveza“, rekao je v.d. pomoćnika sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker novinarima u ponedeljak.

Blinken bi takođe trebalo da poseti Vatikan, gde je Riker rekao da dnevni red sastanaka uključuje borbu protiv klimatskih promena i trgovine ljudima.

Izvor: Glas Amerike

Arhive