Bolja zaštita prava 70.000 zaposlenih u komunalnoj delatnosti – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Bolja zaštita prava 70.000 zaposlenih u komunalnoj delatnosti

Bolja zaštita prava 70.000 zaposlenih u komunalnoj delatnosti

 

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas poseban kolektivni ugovor koji će obezbediti zaštitu prava 70.0000 zaposlenih u javnim preduzećima u komunalnoj delatnosti.

Poseban kolektivni ugovor će važiti do 2021. godine, a potpisale su ga dve reprezentativne sindikalne organizacije: Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti i Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“.

Mihajlović je zahvalila sindikatima na partnerskom odnosu i istakla da je cilj vlade da komunalna preduzeća budu što efikasnija i održiva.

Sindikalci su zatražili da se, ako je moguće, zaposlenim u toj delatnosti u narednom periodu poveća plata za 10 odsto, a Mihajlović je rekla da je stanje u budžetu dobro i izrazila nadu da će se razmišljati već ove godine i o povećanju plata.

„Kolektivnim ugovorom smo danas, posle skoro 20 godina uredili prava i obaveze zaposlenih u komunalnim preduzećima i njihovih poslodavaca i produžili ga na još tri godine. To znači da neće biti ni dana pauze i da će prava zaposlenih biti na najbolji način uređena i zaštićena“, rekla je Mihajlovićeva u Vladi Srbije.

Ona dodaje da se kolektivni sporazum potpisan na inicijativu reprezentativnih sindikata, koji su bili zadovoljni načinom na koji je država uredila njihova prava i obaveze.

„Održivo poslovanje i kvalitetna usluga komunalnih preduzeća je zajednički cilj vlade, samih preduzeća i sindikata, a obnavljanje kolektivnog ugovora znači da nastavljamo da radimo na tome kao partneri“, rekla je Mihajlović.

Posebni kolektivni ugovor je osnov za utvrđivanje kolektivnim ugovorima u pojedinačnim javnim preduzećima i obezbeđuje viši nivo prava od onog koji je predviđen Zakonom o radu.

Konkretno, za zaposlene u komunalnim delatnostima, kolektivni ugovor predviđa obaveznu isplatu solidarne pomoći svakom zaposlenom, u svim javnim preduzećima koja posluju pozitivno, kako bi se prosečan dohodak radnika u ovoj delatnosti približio republičkom proseku.

Mihajlović je podsetila da je to ministarstvo reagovalo na sve probleme na koje su ukazivali sindikati i da su učestvovali u izradi propisa koji se donose u toj oblasti, pre svega, Zakona o komunalnim delatnostima, Zakona o grobljima i sahranjivanju i Uredbe o načinu i uslovima za otpočinjanje obnavljanj komunalnih delatnosti.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić je zahvalio potpredsednici vladi na razumevanju i podršci i istakao da su uspeli za svih 70.000 zaposlenih da obezbede jednake uslove na teritoriji cele Srbije.

Istakao je da danas potpisani ugovor pokazuje da postoji partnerski odnos i pravi socijalni dijalog.

Potpredsednick Granskog sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ Nebojša Tasić je izrazio nadu da će se zaposlenima u komunalnoj delatnosti povećati plate za 10 odsto.

„Ovo vreme je pokazalo da bez komunalaca niko ne može da stigne do svog radnog mesta i da ostvari svoju zgradu. Komunalci su ti koji prvi rade i koji najviše rade i borićemo se zajedno sa ministarkom Mihajlović da im obezbedimo bolje uslove i povećanje plate od 10 odsto“, rekao je Tasić.

 

Izvor: Tanjug