Home » Srbija » Bramerc sa Vučićem: Evo čime je nezadovoljan

Bramerc sa Vučićem: Evo čime je nezadovoljan

Saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija se kontinuirano i na dobrom je nivou, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić tokom sastanka sa glavnim tužiocem Mehanizma Seržom Bramercom.

bia, aleksandar vučićFoto: Mondo/Stefan Stojanović

 On je naglasio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala.

Vučić i Bramerc razgovarali su o predstojećem izvesstaju tužioca za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, učinku Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

Tužilac Bramerc je, kako se navodi, izrazio nezadovoljstvo nedostatkom regionalne saradnje.

Bramerc i Vučić su se saglasili da je neophodno da posvete posebnu pažnju problemu nestalih.

Vučić je naglasio je da je naročito važno da dođe do napretka u saradnji po pitanju nestalih lica, što bi dovelo do poboljšanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.

Predsednik Vučić zahvalio je na predlogu glavnog tužioca Bramerca da naše nadležne institucije učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine u Republici Srbiji.

Izvor: MONDO Vesti