Home » Srbija » Bramerc: Žrtve OVK traže pravdu, bojim se potrajaće

Bramerc: Žrtve OVK traže pravdu, bojim se potrajaće

Glavni tužilac Mehanizma za medunarodne krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas da ne zna kada će biti podignute prve optužnice u Specijanom sudu za ratne zločine OVK počinjene na Kosovu.

IlustracijaFoto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

“Znam da žrtve na Kosovu traže pravdu, ali bojim se da će potrajati”, izjavio je Bramerc za TV Prva, upitan da li ga čudi to što Sud za ratne zločine pripadnika OVK još nije podigao nijednu optužnicu.

Bramerc je dodao da nije portparol Specijanog suda i podsetio da je jedan tužilac već podneo ostavku.

“Tek skoro postavljen je novi, sreo sam se sa njim, počeo je da radi, ali ne znam kada će se pojaviti prve optužnice, jedino što mogu reći je da u potunosti sarađujemo. Nekoliko iskusnih tužilaca prešlo je u taj sud, pružamo im sve informacije. Na njima je kada će doneti prve optužnice”, rekao je Bramerc.

On je ocenio da je teško voditi međunarodnu istragu, pogotovo ako ste fizički u Hagu, a trebalo bi da bude na Kosovu.

“Obezbeđivanje svedoka, njihove zaštite, obezbeđivanje dokaza, sve to iziskuje mnogo vremena” rekao je Bramerc koji se danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o predstojećem izveštaju tužioca za Savet bezbednosti UN, kao i o učinku Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Izvor: MONDO Vesti