Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga, ZSO mora biti deo sporazuma – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga, ZSO mora biti deo sporazuma

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga, ZSO mora biti deo sporazuma

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, Peter Stano, kaže da se radi na održavanju novih sastanaka, a da će termini i agenda biti naknadno objavljeni.

Nakon otkazivanja ovonedeljne runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zbog mera karantina koje je uvela Evropska služba za spoljne poslove, u Briselu kažu da su svi koji su bili podvrgnuti karantinu dobili negativne testove na koronavirus, čime je osigurano bezbedno okruženje za rad i sastanke.

Naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

U Briselu podsećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine „u dobroj veri“ i da „nikada nije poništen niti povučen“.

„Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put ka primeni ovog sporazuma“, kažu u Briselu.

Ocena Brisela je da se da se presuda Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine u vezi sa ZSO „redovno tumači pogrešno“, odnosno da taj sud nikada nije rekao da se udruženje/zajednica ne može uspostaviti.

„Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu“, stav je Unije.

Evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine podsećaju i na činjenicu da je pred obnavljanje procesa dijaloga u julu ove godine dogovoreno da se paraleno sa sveobuhvatnim sporazumom radi i na primeni svih dogovorenih a neispunjenih sporazuma iz procesa dijaloga.

Izvor: rts.rs