Britanski parlament ponovo glasa o prevremenim izborima – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Britanski parlament ponovo glasa o prevremenim izborima

Britanski parlament ponovo glasa o prevremenim izborima

Britanska kraljica Elizabeta potpisala je zakon kojim se premijer Boris Džonson primorava da zatraži odlaganje Bregzita do 2020, ako na samitu sa evropskim liderima sledećeg meseca ne postigne dogovor.

Zakon je prošle nedelje usvojen u oba doma Parlamenta. Džonson će, večeras, po drugi put od parlamenta tražiti raspisivanje prevremenih izbora ali će taj predlog verovatno ponovo biti odbačen. Zatim će raspustiti parlament do 14. oktobra.

Pred susret sa irskim premijerom Leom Vardakarom u Dablinu, Džonson je izjavio da ga ne “obeshrabruje bilo šta što se dešava u parlamentu i da Bregzit mora da se sprovede, jer će se u protivnom naneti trajna šteta poverenju građana u britansku demokratiju”.

Spiker Donjeg doma britanskog parlamenta, Džon Berkou (arhivski snimak)
Spiker Donjeg doma britanskog parlamenta, Džon Berkou (arhivski snimak)

A spiker Donjeg doma parlamenta Džon Berkou saopštio je da podnosi ostavku i upozorio članove vlade da “ne degradiraju” parlament. Vlada premijera Borisa Džonsona optuživala je Berkoa, čija je pozicija formalno neutralna, da krši pravila kako bi omogućio članovima parlamenta da odlože Bregzit. Berkou je rekao da će se povući kada parlament završi rad 31. oktobra, ili ranije, u slučaju raspisivanja prevremenih izbora.

Frustracija u Briselu

Dok širom Evrope jača frustracija zbog britanske krize, Francuska i Holandija su pomenule mogućnost da bi Evropska unija mogla da odbaci zahtev premijera Borisa Džonsona da se pomeri rok za “razvod” Britanije od EU, 31. oktobar.

Međutim, iako je strpljenje na izmaku u prestonicama 27 članica Unije, malo njih veruje da postoji mogućnost da evropski lideri primoraju Britaniju na haotični izlazak iz Unije, koji bi zadao ozbiljan udarac i njihovim ekonomijama.

Jedan visoki diplomata EU izjavio je za Rojters da su komentari francuskih i holandskih ministara možda usmereni na domaću publiku, ili pak predstavljaju upozorenje Britaniji da mora da pojača napore da postigne sporazum sa Briselom na vreme.

Zvaničnici i diplomate kažu da će evropski lideri želeti dokaz da odlaganje neće samo doneti još tri meseca natezanja u Londonu i dalju blokadu koja bi opet vodila ka Bregzitu bez sporazuma.

Izvor: Glas Amerike